Részvények (részvények, árfolyam)
Pénzügy

Karácsony előtt döntenek a Synergonról

24.hu
24.hu

2015. 12. 07. 14:30

Végelszámolással kivonulhat a tőzsdéről a Synergon Informatika Nyrt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég a december 22-re meghirdetett rendkívüli közgyűlésén három opciót is felkínál ugyan részvényeseinek: a jegyzett tőkéje felemelését vagy leszállítását, illetve a végelszámolás kezdeményezését, de miután a saját tőkéje a jegyzettnek kevesebb, mint a kétharmadára esett, valójában csak az utóbbi út járható – írta a Világgazdaság.

A lap szerint a cég vesztét alapvetően az állam okozta. Míg az első Orbán-kormány 1998–2002 között közel 50 milliárd forint értékben adott megrendelést a magyar informatikai magánszektornak, addig a mostani 2014 óta ennek alig egytizedét szánta erre. Példaként említik, hogy a cég közmű-szolgáltatói partnereit államosították, a GDF Suezt például a Főgáz kebelezte be, és ezt követően az állam már nem a Synergontól vásárol. E mellett a Budapesti Közlekedési Központ sem a Synergonnal, hanem egy német céggel, a Scheidt&Bachmannal fogja működtetni az elektronikus jegykezelési (e-ticket) rendszert, noha az annak alapjául szolgáló, a közösségi közlekedés megújítását célzó Futár projektet 2010–2014 között még a Synergon hajtotta végre.

Az Index ugyanakkor arról írt: az informatikai társaság problémáit az idézte elő, hogy egyik leányvállalata, a Synergon Integrator Kft. szeptember közepén csődeljárást kért maga ellen, amit alig néhány nappal később már el is rendelt a bíróság. Emiatt az anyacégnek le kellett értékelnie a kft.-ben meglévő üzletrészét, az ezen elszenvedett veszteség okozta a tőkehelyzetének romlását.

A Világgazdaság a társaság egyik, neve elhallgatását kérő illetékesére hivatkozva írta meg, hogy a tulajdonosok nem hajlandók több pénzt pumpálni a halódó informatikai szektor egykori zászlóshajójába. A Synergon vezetése hivatalosan eddig még nem reagált a cikkben elhangzottakra. Úgy tudjuk, a cégben jelenleg nincs 5 százalék feletti részesedést birtokló részvényes, de menedzsment közeli kezekben 9-10 fő birtokolhat 25 százaléknyi részesedést. A Synergon részvényei az elmúlt héten meredek süllyedésbe kezdtek. Részletek hamarosan.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.