Pénzügy

Havi 140 ezer forint plusznyugdíjat hozhat, ha fegyelmezett marad

gzdasági hírek illusztráció (gzdasági hírek illusztráció, nyugdíjpénztár)
gzdasági hírek illusztráció (gzdasági hírek illusztráció, nyugdíjpénztár)
Ha 20 évesen havi 10 ezer forintot kezd félrerakni és fegyelmezett marad, akkor 22 millió forintja gyűlhet össze nyugdíjig. Ráadásul úgy, hogy csak alig több, mint 5 milliót fizetett be. Tehát 15 millió forintnál is nagyobb a „nyerő”. Az öngondoskodást a lehető legkorábban meg kell kezdeni. Sohasem túl késő, de minél később kezdjük el, annál nagyobb összeget kell leszurkolnunk havonta. A Bankmonitor.hu mutat néhány egyszerű számítást, amitől leesik az álla.

A hazánkban tapasztalható demográfiai trendek, illetve a jelenlegi nyugdíjrendszer sajátosságainak miatt sokan már tényként kezelik, hogy 2030. után kérdésessé válhat a megfelelő állami nyugellátás biztosítása. Az öngondoskodás tehát kiemelten fontos lesz a jövő nyugdíjasainak számára. Hogy mit is takar ez a gyakorlatban, kiderül az alábbiakból.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Mikor kell megkezdeni az öngondoskodást?

„Nem lehet elég korán elkezdeni” – leggyakrabban így szól a válasz. Konkrét számok nélkül azonban ez nem sokat mond. Egy egyszerű példán keresztül ezért forintokban is meghatározzuk, mit is jelent a megfelelő időzítés. Egy olyan esetet vesznek, ahol a megtakarító havi 10 ezer forintot tud félretenni, és ezt az összeget egy önkéntes nyugdíjpénztárba (önypt) utalja.

Feltételezték továbbá, hogy a befizetések átlagosan éves 5 százalékos hozamot érnek el. Ez abszolút nem lehetetlen, sőt! Az önypt-k legtöbbje az elmúlt 10 évben átlagosan 6-8 százalékot hozott és voltak bőven 10% feletti hozamok is.

Nézzük, mennyi pénz gyűlik össze ezen a számlán a nyugdíjkorhatárig attól függően, hogy mikor kezdődtek a befizetések!

Az alábbi ábrán szürkével jelöltük a megtakarítási idő alatt történt összes befizetés, barnával pedig a nyugdíjba vonulásig felhalmozott pénzösszeg:

Megtakaritasok_20151201

Látható, hogy minél fiatalabban kezdjük meg az öngondoskodást, annál nagyobb lesz a befizetés, illetve a nyugdíjkor elérhető megtakarítások közötti különbség. Azok például, akik 20 évesen elindítják önypt-számlájukat, 65 éves korukig összesen 5,4 millió forintot (45 (év) x 12 (hónap) x 10 000 forint) fognak befizetni.
A megtakarításaik nagysága viszont a 22,2 millió forintot is meg fogja haladni. Aki viszont 5 évet vár, és csak 25 évesen kezd takarékoskodni, 65 évesen már csak 16,8 millió forintot kap (4,8 millió forint befizetése mellett).
Az óriási eltérés oka nem csak abban rejlik, hogy a korábban történt befizetések hosszabb ideig tudnak hozamot termelni. Az állam által biztosított adójóváírások is sokat nyomnak a latba. A befizetések 20 százaléka (évente maximum 150 ezer forint) ugyanis adójóváírásként ugyancsak a számlára kerül, és ez is kamatozik.

Mennyivel dobja meg mindez a nyugdíjat?

Az összegyűjtött sok millió forintos összegnél is többet mond, mekkora havi juttatást biztosít mindez a nyugdíjas évek alatt. Tegyük fel, hogy az összegyűjtött pénzt havi részletekben való kivételek mellett 20 év alatt tervezed felélni. Ebben az esetben azok,

akik már 20 évesen megkezdték a befizetéseket, havonta több, mint 140 ezer forintot kapnak az önkéntes nyugdíjpénztáruktól.
A havi kifizetések összege meredeken csökken az egyre idősebben megkezdett befizetésekkel. 40 éves korban megkezdett ugyanekkora befizetések esetén már csak havi 43 366 forint vehető ki a fenti feltételek mellett.

Penzkivetel_20151201

A későn ébredőknek sincs veszve minden. Ha kíváncsi miért, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik