Pénzügy

Élethosszig tartó munkával készülünk a nyugdíjra

Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)
Nyugdijasok(210x140)(1).jpg (nyugdíjasok)

A hazai aktív korú lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy a nyugdíjba vonulása után is dolgozni fog valamilyen módon – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.  Ezzel szemben a kutatás eredményei rámutatnak: a nyugdíjasok mindössze 9 százaléka dolgozik nyugdíj mellett. A bank önkéntes nyugdíjpénztára arra hívja fel a figyelmet, hogy

a gazdasági adatok és a tapasztalatok egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy nem valós alternatíva az időskori munka.Mennyire jellemző a magyarokra az élethosszig tartó munka?

„Évek óta azt látjuk, halljuk, hogy a hazai lakosság jelentős része arra számít, hogy a nyugdíjas éveiben is dolgozni fog és az abból származó jövedelemből fog megélni. Az ő arányuk továbbra is kétharmad az aktív korú társadalmon belül. Számukra rossz hírünk van. Mind a kutatási adatok, mind a gazdasági tapasztalatok azt mutatják, hogy ez egy nem valós várakozás. Az OECD adatai szerint ugyanis a magyar nyugdíjasok bevételeinek mindössze 12 százalékát adják a munkából származó bevételek. Ezzel összecsengnek az öngondoskodási index eredményei is, amelyek szerint a hazai nyugdíjasok csupán 9 százaléka rendelkezik a nyugdíjon kívül más bevételi forrással. Elmondhatjuk tehát, hogy a munka nem valós alternatíva, szükség van az öngondoskodásra, hiába gondolják, nem mindenkinek lesz lehetősége munka mellett dolgozni.”- vélekedett a pénztár ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Nem teszünk félre, pedig tudjuk, hogy az állami nyugdíj önmagában nem elég!

A figyelmeztető jelek ellenére, az öngondoskodási index eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek 65 százalékának nincs tartaléka és nem is tervez megtakarítani a nyugdíjas évekre. Ez ezért érdekes, mivel az 1500 megkérdezettnek, mindössze három százaléka, azaz 45 ember vélte úgy, hogy az állami nyugdíj biztosan elegendő lesz a megélhetéshez.

Aki félretesz, az egyre tudatosabb

A nyugdíjpénztár egyébként az utóbbi egy évben azt tapasztalta, hogy a hazai lakosság egy része felismerte: a boldog nyugdíjas évekért tennie kell. Csak 2015-ben, eddig 8 900 új pénztártaggal bővült a piacvezető pénztár taglétszáma. Ráadásul az utóbbi egy évben az egy főre eső átlagos havi befizetés is emelkedett 9 750 forintról 10 500 forintra.

A 20 százalékos adó-visszatérítés sokaknak számít

„A tavalyi évben mintegy 60 százalékkal, 2,5 milliárd forintra emelkedett az eseti, egyéni pénztári befizetések összege 2013-hoz képest. Ez számunkra azt mutatja, hogy a hazai lakosság egyre nagyobb része jött rá, hogy nemcsak a boldog nyugdíjas éveket biztosíthatja, hanem a 20 százalékos adó-visszatérítésre is jogosult lehet, akár havi rendszerességgel, akár évente egyszer kétszer, de gyarapítja nyugdíjpénztári megtakarításait. A 2015-ös évben is azt tapasztaljuk, hogy a pénztártagok élnek az eseti befizetés és a 20%-os adó-visszatérítés lehetőségével”- tette hozzá Nagy Csaba.

Boldog Nyugdíjas kampány

A nyugdíjpénztár a pozitív tendenciák ellenére továbbra is fontosnak tartja felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a jelenlegi társadalmi trendek alapján, ha olyan nyugdíjas éveket szeretnének maguknak, amilyet ma elképzelnek, saját maguknak is nem nagy összeggel, de rendszeresen kell megtakarítaniuk. Az öngondoskodási index alapján a lakosságnak mindössze 3 százaléka rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással. Ezért elindították a Boldog Nyugdíjas Kampányt, melynek segítségével arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mind pénzügyileg, mind egészségügyileg gondoskodnunk kell saját magunkról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik