Pénzügy

Valami nem stimmel Zuckerbergék jótékonykodásával

Mint arról beszámoltunk, Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan váratlanul bejelentették, hogy Facebook-részvényeik 99 százalékát az emberiség boldogulására ajánlják fel.

A Facebook jelenlegi piaci értékével számolva ez egy 45 milliárd dolláros, azaz nagyjából 13 185 milliárd forintos felajánlás.

A Gawker cikke szerint azonban valami nem stimmel Zuckerbergék felajánlásával. Azt írják, az egész bejelentés nagyon homályos, és vannak még homályosabb részletek. A lap szerint:

  • a 45 milliárd dollárt saját, még nem működő alapítványuknak adják (Chan Zuckerberg Initiative), és nem mondjuk az létező Oxfamnak
  • nem egy összegben, hanem halálukig részletekben utalnak
  • két homályos célt neveztek meg, ami bármi lehet: “az emberi életminőség javítása” és az “egyenlőségért vívott küzdelem”

A lap úgy véli, kapunk egy hosszú felsorolást Zuckerbergék hatalmas emberbarátságáról, de semmi konkrét dolgot. Szemben például Bill Gates-el, aki a malária elleni küzdelemre fordít milliárdokat. Ráadásul Zuckerbergék korábbi felajánlásai is túl általánosak voltak, és így ablakon kidobott pénznek bizonyultak.

A lap példaként hozza fel Zuckerbergék 2010-es, 100 millió dolláros adományát, amelyet egy iskolának adtak Newarkban. Ez egy kísérleti projekt volt, ami azt célozta, hogy megreformálják az amerikai iskolai rendszert. A Gawker szerint teljes kudarcba fulladt a projekt, a 100 millió dollár gyakorlatilag a kukába ment. Ez egyébként jellemző a család adományozási szokásaira. Azaz túl általános célra adnak sokat, konkrét célokra inkább keveset. A mostani felajánlásuk azonban minden eddighez képest is eltér (leszámítva a célt, hogy megmentsék a világot, és kibontakoztassák az emberi potenciált, bármit is jelentsen ez)

A lap szerint a család alapítványa egészen más formában működik majd, mint a megszokott jótékony célú alapítványok, amelyek kizárólag jótékony célra fordíthatják a vagyonukat. Ezzel szemben Zuckerbergék profitorientált tevékenységeket is támogathatnak a milliárdjaikból. Mint például gyógyszeripari fejlesztéseket vagy az információhoz való hozzáférés szélesítését a tömegek számára. Ezt a Facebook PR-osa is megerősítette, akit megszólaltattak a cikkben.

A Facebook képviselője szerint:

Szemben a karitatív alapítványokkal, amelyeknek kötelessége jótékony célra fordítani a pénzüket, a Chan Zuckerberg Initiative egy úgynevezett LLC. Ez azt jelenti, hogy a pénzt arra költik, amire akarják, beleértve magántőke befektetések, profit elérésére irányuló tevékenységek finanszírozását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik