Pénzügy

Quo vadis, magyar biztosítás?

24.hu
24.hu

2015. 12. 01. 15:37

A magyar biztosítási piac növekedési lehetőségeiről, a biztosítók előtt álló kihívásokról olvashatnak az alábbi beszélgetésben, amely Pandurics Anettel, a Posta Biztosító vezérigazgatójával készült. Az interjút Gulyás Attila, a KPMG aktuáriusa készítette a Bankárképző Mentorprogram keretében. Az alábbiak röviden összegzik az interjúban elhangzottakat.

A gazdaság növekedésének a biztosítási piac szereplői nagyon örülnek, hiszen a biztosítási piac növekedése és a gazdasági növekedés között jellemzően szoros pozitív kapcsolat van. Ha a gazdaság nő, nő a biztosítandó vagyontárgyak volumene; s ez kedvező hatással van a biztosítási díjbevételekre – mondta Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója.

A Biztosítók hazánkban alapvetően három területen remélnek kiemelkedő növekedést az elkövetkezendő években a fenti alapvető összefüggésen túlmutatóan: a nyugdíj-, az egészség- és a felelősségbiztosítások piacán. A nyugdíjbiztosítási termékeladások jelentősége várhatóan tovább fog emelkedni a következő évtizedben. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok egyik következményeként ugyan előtérbe került az öngondoskodás, de az továbbra is nyitott kérdés, hogy ma, amikor a kutatások szerint a családok jelentős részének egyáltalán nincs tartaléka, mit jelenthet az öngondoskodás a mindennapokban. Jelenleg ugyanis számos esetben nem a megtakarítási szándék, hanem a megtakarítási képesség szab gátat a felhalmozás e formájának. Emellett a felmérések azt is mutatják, hogy az emberek többsége még a jelenlegi 0%-os inflációs környezetben is pénzromlást érez, hozamelvárásai így magasabbak a piacon reálisan elérhető szintnél, ami szintén nem segíti a hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatos – amúgy is nehéz – elköteleződést. A jelenlegi folyamatok ugyanakkor adnak némi okot a bizakodásra is, hiszen rövid idő alatt több, mint 110.000 ügyfél döntött a kiegészítő nyugdíjbiztosítások mellett.

Pandurics szerint az egészségbiztosítási piacon pozitív folyamatokat lehetett megfigyelni az elmúlt években. Nagyon alacsony bázisról komoly növekedést látunk, de a régóta várt áttörésre eddig nem kerül sor annak ellenére, hogy az egészségbiztosítási termékek révén a magán- és az állami egészségügy közreműködésével létrejöhetne egy olyan kiegészítő egészségbiztosítási modell, mely minden szereplő számára hosszú távú előnyöket biztosít, és az állami, szolidaritásra épülő egészségügyi alapellátással is kompatibilis – mondta.

A Bankárképző Mentorprogramról

Cikkünk szerzője Gulyás Attila (KPMG Magyarország, aktuárius), aki a Bankárképző Mentorprogram során 2015-ben Pandurics Anett mentoráltja volt. A Posta Biztosító vezérigazgatója segítette őt abban, hogy megismerje a biztosítói piac működését és megalapozottan tudjon pályát választani ezen a területen. A Bankárképző Mentorprogram 2008 óta lehetőséget biztosít tehetséges fiatal közgazdászhallgatóknak, hogy Magyarország legjobb gazdasági vezetői mellett kapjanak betekintést a felsővezetői életbe. 2016-ban nyolcadik alkalommal indul a Mentorprogram, amelyre december 2. éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatásban hallgató fiatalok egy online kérdőív kitöltésével és önéletrajz, motivációs levél küldésével.

Pandurics Anett úgy vélte, az együttműködésnek természetesen feltétele a transzparencia növelése, valamint az igénybe vételi szabályok kidolgozása és betartatása az egészségügyi rendszerben. S itt érdemes lenne előrelépni, mert egy olyan rendszerben, ahol a finanszírozási korlát feszesebb, mint a kapacitáskorlát, nem lehet meglepő, hogy aki teheti, alternatív útvonalakat és megoldásokat választ már ma is. S amennyiben ez nem lehetséges a rendszeren belüli, legális csatornákon, a mindennapok részévé válnak a fekete-szürke zónában mozgó és a rendszeren kívüli megoldások, az eredmény pedig mindenki számára szuboptimális.

A felelősségbiztosítások térnyerését elsődlegesen a jogi szabályozás miatt megnövekedett kockázatok kényszerítik ki.  A viszonylag fiatal felelősségbiztosítási szakma (az első kötvény a 19. század végén született) mindenütt tandemben, kéz-a-kézben fejlődik a felelősségi károkra vonatkozó jogrendszerrel – vélte a szakember, aki hozzátette:

A joggyakorlatban Magyarországon is egyre inkább arra számítunk, hogy az objektív felelősségi alakzatok folyamatosan teret nyernek a társadalomban. Mit jelent ez? A szakmai tevékenység során okozott károkért való felelősség alóli kimentés lehetősége csökken, s a bírósági gyakorlat is egyre szigorúbb ebben a tekintetben. A jövő zenéje, de talán az internetes biztonság (kiberkockázatok) kérdésköre is előbb-utóbb speciális, már nem csak a vállalatoknak szóló biztosítási módozatokat követelhet meg.”

image1

További információk a Mentorprogram honlapján.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.