Pénzügy

Quo vadis, magyar biztosítás?

A magyar biztosítási piac növekedési lehetőségeiről, a biztosítók előtt álló kihívásokról olvashatnak az alábbi beszélgetésben, amely Pandurics Anettel, a Posta Biztosító vezérigazgatójával készült. Az interjút Gulyás Attila, a KPMG aktuáriusa készítette a Bankárképző Mentorprogram keretében. Az alábbiak röviden összegzik az interjúban elhangzottakat.

A gazdaság növekedésének a biztosítási piac szereplői nagyon örülnek, hiszen a biztosítási piac növekedése és a gazdasági növekedés között jellemzően szoros pozitív kapcsolat van. Ha a gazdaság nő, nő a biztosítandó vagyontárgyak volumene; s ez kedvező hatással van a biztosítási díjbevételekre – mondta Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója.

A Biztosítók hazánkban alapvetően három területen remélnek kiemelkedő növekedést az elkövetkezendő években a fenti alapvető összefüggésen túlmutatóan: a nyugdíj-, az egészség- és a felelősségbiztosítások piacán. A nyugdíjbiztosítási termékeladások jelentősége várhatóan tovább fog emelkedni a következő évtizedben. A kedvezőtlen demográfiai folyamatok egyik következményeként ugyan előtérbe került az öngondoskodás, de az továbbra is nyitott kérdés, hogy ma, amikor a kutatások szerint a családok jelentős részének egyáltalán nincs tartaléka, mit jelenthet az öngondoskodás a mindennapokban. Jelenleg ugyanis számos esetben nem a megtakarítási szándék, hanem a megtakarítási képesség szab gátat a felhalmozás e formájának. Emellett a felmérések azt is mutatják, hogy az emberek többsége még a jelenlegi 0%-os inflációs környezetben is pénzromlást érez, hozamelvárásai így magasabbak a piacon reálisan elérhető szintnél, ami szintén nem segíti a hosszú távú megtakarításokkal kapcsolatos – amúgy is nehéz – elköteleződést. A jelenlegi folyamatok ugyanakkor adnak némi okot a bizakodásra is, hiszen rövid idő alatt több, mint 110.000 ügyfél döntött a kiegészítő nyugdíjbiztosítások mellett.

Pandurics szerint az egészségbiztosítási piacon pozitív folyamatokat lehetett megfigyelni az elmúlt években. Nagyon alacsony bázisról komoly növekedést látunk, de a régóta várt áttörésre eddig nem kerül sor annak ellenére, hogy az egészségbiztosítási termékek révén a magán- és az állami egészségügy közreműködésével létrejöhetne egy olyan kiegészítő egészségbiztosítási modell, mely minden szereplő számára hosszú távú előnyöket biztosít, és az állami, szolidaritásra épülő egészségügyi alapellátással is kompatibilis – mondta.

A Bankárképző Mentorprogramról

Cikkünk szerzője Gulyás Attila (KPMG Magyarország, aktuárius), aki a Bankárképző Mentorprogram során 2015-ben Pandurics Anett mentoráltja volt. A Posta Biztosító vezérigazgatója segítette őt abban, hogy megismerje a biztosítói piac működését és megalapozottan tudjon pályát választani ezen a területen. A Bankárképző Mentorprogram 2008 óta lehetőséget biztosít tehetséges fiatal közgazdászhallgatóknak, hogy Magyarország legjobb gazdasági vezetői mellett kapjanak betekintést a felsővezetői életbe. 2016-ban nyolcadik alkalommal indul a Mentorprogram, amelyre december 2. éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatásban hallgató fiatalok egy online kérdőív kitöltésével és önéletrajz, motivációs levél küldésével.

Pandurics Anett úgy vélte, az együttműködésnek természetesen feltétele a transzparencia növelése, valamint az igénybe vételi szabályok kidolgozása és betartatása az egészségügyi rendszerben. S itt érdemes lenne előrelépni, mert egy olyan rendszerben, ahol a finanszírozási korlát feszesebb, mint a kapacitáskorlát, nem lehet meglepő, hogy aki teheti, alternatív útvonalakat és megoldásokat választ már ma is. S amennyiben ez nem lehetséges a rendszeren belüli, legális csatornákon, a mindennapok részévé válnak a fekete-szürke zónában mozgó és a rendszeren kívüli megoldások, az eredmény pedig mindenki számára szuboptimális.

A felelősségbiztosítások térnyerését elsődlegesen a jogi szabályozás miatt megnövekedett kockázatok kényszerítik ki.  A viszonylag fiatal felelősségbiztosítási szakma (az első kötvény a 19. század végén született) mindenütt tandemben, kéz-a-kézben fejlődik a felelősségi károkra vonatkozó jogrendszerrel – vélte a szakember, aki hozzátette:

A joggyakorlatban Magyarországon is egyre inkább arra számítunk, hogy az objektív felelősségi alakzatok folyamatosan teret nyernek a társadalomban. Mit jelent ez? A szakmai tevékenység során okozott károkért való felelősség alóli kimentés lehetősége csökken, s a bírósági gyakorlat is egyre szigorúbb ebben a tekintetben. A jövő zenéje, de talán az internetes biztonság (kiberkockázatok) kérdésköre is előbb-utóbb speciális, már nem csak a vállalatoknak szóló biztosítási módozatokat követelhet meg.”

image1

További információk a Mentorprogram honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik