Pénzügy

Korlátlan mobilinternet okostelefonra? Nem csak éjszakai baglyoknak elérhető

Ma, amikor az emberek jó része okostelefonnal a kezében megy mindenhova, és folyamatosan a neten akar lógni, nagyon kellene a korlátlan és olcsó mobilinternet. Legalábbis mi ezt gondoltuk. A szolgáltatók azonban úgy tűnik, nem.

A telefonunk nélkül szinte már sehova sem megyünk. Gyakrabban töltünk le szoftvereket a mobilunkra, mint a számítógépünkre, a chat-programokhoz is inkább a telefonunkat vesszük elő, ahogy térképet is leginkább azon böngészünk – derült ki a Samsung Techonomic Index 2015 kutatásából.

A facebookozáshoz pedig szinte ugyanakkora arányban használták a válaszadók az okostelefonjukat, mint a számítógépet, valamint a táblagépet. A közösségi tartalmak fogyasztása tehát már egyáltalán nem helyhez kötött tevékenység, és a következő években várhatóan még inkább a mobileszközök felé fog eltolódni az ilyen oldalak adatforgalma.

Mindennek az az oka, hogy a mai telefonok és tabletek egy pár évvel ezelőtti laptop kapacitásával vetekszenek,

komplett számítógépeket hordunk a zsebünkben.

Az egyre nagyobb kijelzők, a felhasználói felület folyamatos optimalizálása és a villámgyors mobilinternet mind abba az irányba mutatnak, hogy a mobileszközök mind több területen veszik át a laptopok vagy PC-k szerepét a mindennapokban. Ehhez jó lenne, ha nemcsak a kis forgalmat generáló facebookozás, hanem a nagyobb adatforgalmat feltételező youtubozás, böngészés, filmek, zenék játékok letöltése, stb. is beleférne a díjcsomagokba. Azaz minden. Nemcsak a szórakozás miatt. Hanem azért is, mert a munkánkban is egyre fontosabbak lesznek az azonnali reakciók.

Korlátlan mobilnet kellene az okostelefonokhoz

Az ám, a villámgyors mobilinternet. Ami igazán lehetne korlátlan, és olcsó is, mint azt a vezetékes netnél megszokhattuk. Már csak marketingszempontból is milyen jól hangzana, hogy “korlátlan internet okostelefonra”! Ugye? De ma még nincs. Kicsit olyan, mintha vennénk egy jó autót, de megszabnák, hogy hány kilométert mehetünk vele gyorsan, utána meg a leállósávban kellene tötyörögnünk. Rákérdeztünk a szolgáltatóknál, van-e technikai akadálya annak, hogy korlátlan legyen a mobilinternet.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért olyan drágák a nagyobb adatforgalmat lehetővé tevő mobilinternet-díjcsomagok, milyen költségük van, ami indokolja, hogy az adatforgalom többszörözése a díjakat is többszörözheti.

Néztünk külföldi ajánlatokat is, ott sem általános a korlátlan net okostelefonra. De a Three angliai szolgáltatónál pl. 8000 ezer forintnak megfelelő összegtől van korlátlan mobilinternet mobiltelefonra (kihasználtságtól függ a sávszélesség, maximum 50 Mbit/s, ami végül is elfogadható kompromisszum), és a csomagban van minimum 200 perc lebeszélhetőség is. A díj még a hűségidő hosszától függ, ami 1 hónapos is lehet.

Aztán megkérdeztük a három magyarországi mobiltelefon-szolgáltatót is, hogy nálunk mi a helyzet, mert az internetet.hu összehasonlító oldalon

nem találtunk telefonra korlátlan internetes csomagot.

Telekom – van korlátlan mobilnet, de csak éjjel, különdíjért

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságának válaszából megtudtuk, hogy náluk tavaly októbertől érhetőek el az akár korlátlan adatmennyiséget is biztosító kiegészítő díjcsomagok, a netezők szokásaihoz igazodva négyféle opcióban. Ezek: a korlátlan TV és film (napi 990 forintért), az éjszakai (havi 5590 forintért), a közösségi oldalak (havi 890 forintért) és a böngészés és e-mail (havi 1890 forintért).

A korlátlan opciókat a Next előfizetéses díjcsomagokhoz lehet megrendelni, amelyek S-től XL-ig terjednek (hatféle tarifa) és a vállalt (vagy nem vállalt) hűségidőtől, valamint az eddigi költésektől (aranytárskártya van-e?) függően 5490 forint és 29 990 forint közötti havidíj mellett érhetőek el, amihez 500 MB és 3GB közötti adatforgalmat adnak, a sávszélesség pedig 30 és 150 Mbit/s között változik letöltésnél. A Next díjcsomagokban benne van a részben vagy egészben korlátlan mobiltelefonálás és a korlátlan sms-küldés is Magyarországon belül.

Ez azt jelenti, hogy ennél a társaságnál a “korlátlan” internet mobiltelefonra – opciótól és díjcsomagtól függően – havi 6380 forint és 35 580 forint között mozoghat, ha csak egyetlen kiegészítő opciót kérünk. Az idézőjelet (“korlátlan”) azért használtuk, mert az opciókról azt kell tudni, hogy nem feltétlenül korlátlanok. Ahogy a szolgáltató is fogalmazott, “akár korlátlanok” is lehetnek. A korlátlan böngészésben pl. nincs benne számos nagyobb adatforgalmú letöltés, az éjszakaiban (0-7 óráig) viszont mindenfajta adatforgalom lehetséges. Vagyis ez az a csomag, ami valóban korlátlan.

Szóval döntés előtt érdemes elolvasni az opcióknál a „további részleteket” is.

Akinek ez nem felel meg, az pedig limitbővítést vehet igénybe, ha nem akar lassítást (1gb=1690 forint, 3GB=2690 forint). A dominókártyásoknak pedig nincs korlátlan internet.

Telenor – van korlátlan mobilinternet böngészésre és e-mailezésre, pluszdíjért

A Telenornál is elérhetők a korlátlan e-mailezést és böngészést lehetővé tevő mobilinternetes csomagok – írták nekünk. De amikor megnéztük a neten, csak azt láttuk, hogy laptopra igényelhető havi plusz 1490 forintért e-mailezésre és böngészésre a korlátlan adatforgalom. Ezt a kiegészítő szolgáltatást a Hipernet csomagokhoz lehet megvásárolni, amelyben ötféle lehetőség van, 3 GB és 30 GB mennyiségre, 5/1 Mbit/s és 60/10 Mbit/s le és feltöltési sebesség mellett, havi 3390 és 9590 forint közötti díjért, két év tarifamegtartással (=hűségidő).

De mi ugye igaziból arra voltunk kíváncsiak, hogy telefonra van-e korlátlan internetjük.

Kiderült, hogy nincs.

Mobiltelefonra 200 MB és 32 GB közötti mennyiséget lehet a szabadon variálható előfizetéses csomagokba beválasztani A csomagok havi 3109 és 26 990 forint között mozognak, és az ár a lebeszélhető percektől ill. a kért sms-mennyiségtől is függ (mindkettőből van korlátlan is). A legmagasabb kínált sebesség 150/20 Mbit/s le/feltöltésre.

Akinek pedig ez nem elég, az kiegészítő adatjegyeket vásárolhat 500 és 9000 forint közötti árban (100Mb-30GB-ig), ha nem akarja, hogy lekorlátozzák a sebességét. A korlátlan email és böngészés opciót mi nem fedeztük fel az oldalon, de a cikk megjelenése után felhívták rá a figyelmünk, hogy ilyen is létezik, havi 150 forint pluszdíjért.

Vodafone – nem korlátlan, de garantált a sebesség

A Vodafone egészen más stratégiát követ, mint a két másik szolgáltató. Ennek oka, hogy szerintük a korlátlan mobilinternet-csomagokat a mobilszolgáltatók jellemzően a minőségi paraméterek (pl. maximális sebesség) csökkentése mellett nyújtják, tekintettel a hálózati kapacitás végességére. A Vodafone filozófiája ezzel szemben, hogy a megvásárolt adatmennyiség erejéig minden ügyfelük a lehető legjobb hálózati minőséget kapja, anélkül, hogy a letöltési/feltöltési sebességben kompromisszumot kellene kötnie.

A MolbilNet díjcsomagoknál különbség a havi felhasználható adatmennyiségben van az ár függvényében. Kétéves határozott idejű szerződéssel (=hűségidő) 2990 forint és 7490 forint között van a havidíj (4 ársávban), 3 és 20 GB közötti adatforgalommal. Az L és XL csomaghoz pedig extraként 100 GB csúcsidőn kívüli forgalom jár még pluszban. De ez sem telenfonra, hanem laptopra vonatkozik.

Mobiltelefonos díjcsomagjaikhoz sem korlátlan az internet, csak a perc- és sms-forgalom (belföldre és magyarországi hívószámokra az EU-ban). A három Red és 2 Go-csomaghoz 150 MB és 4 GB közötti adatforgalom jár, 2690 és 14 990 forint közötti havidíjért. Ha pedig ez nem elég, kiegészítő adatmennyiséget lehet venni a lekorlátozás kivédésére.

És igen, igazuk van az olvasóknak, a UPC korlátlan internetje is itt kell, hogy álljon.

UPC – korlátlan, kompromisszumokkal

A UPC márciusban indította el korlátlan Freedom csomagjait (S-XL-ig négyféle), ahogy írják, a fogyasztói igényekhez igazodva, melyek havi 3290 és 11 990 forint között érhetőek el. Van benne lebeszélhetőség és sms is (a legdrágább csomagban ezek már korlátlanok). Internet szempontjából a a le- és feltöltési sebességben vannak különbségek ár szerint, a letöltés 1Mbp/s és 4MBP/s között érhető el. Vagyis a gyorsasága korlátos.

A szolgáltató szerint a kisebb csomagok kitűnően megfelelnek az olyan, mobilokon leggyakrabban használt, adatforgalmat igénylő szolgáltatásokhoz, mint az e-mailezés, böngészés és csetelés. A nagyobb csomagokon pedig állításuk szerint zavartalanul hallgathatnak zenéket, nézhetnek videókat a felhasználók. A UPC mobilinternet-hálózatát egyébként technikailag a Vodafone biztosítja.

Ami még kompromisszumot jelent, hogy ezek az árak csak akkor érvényesek, ha az igénylő valamilyen vezetékes szolgáltatással is rendelkezik a cégnél.

Összehasonlításul: korlátlan, kiváló sebességű vezetékes internetet hűségidő nélkül is ki lehet hozni 3 ezer forint alatt.

Mire elég?

Egy rövidebb, mondjuk 3,5 perces kiváló minőségű (=2160 p-s) youtube-videó kb. 290 Mbájtnyi, aminek a folyamatos letöltéséhez hozzávetőleg 12 Mbit/s sebességű internet kell. Ugyanez jó minőségben (=1080 p-s) 54 Mbájtnyi, 2-2,5 Mbit/s sebesség mellett élvezhető. Még elfogadható minőségben (=720 p-s) 1-1,5 Mbit/s is elég a megnézéshez.
Egy kétórás film (youtube-videó) kb. 10 Gbájt adatforgalmat jelent kiváló minőségben. Jó minőségben már csak 2 Gbájtnyit igényel, és még elfogadható formában 1 Gbájtnyit.
Levelezésre, facebookozásra pl. elég 1 Mbit/s-os sebesség is.

Versenyképes a magyar mobilnet-szolgáltatás

A Telekom szerint egyébként a magyar fogyasztók nagyon jó ár/érték arányú szolgáltatást kapnak. Ma Magyarországon a tét az: ki tudja a leggyorsabban a legjobb minőségű mobilhálózatot kiépíteni. Ennek köszönhetően világviszonylatban is a legjobbak között van nemcsak a magyar mobilinternet minősége, hanem a hálózat kiépítettsége és az épületen belüli lefedettség is – emelték ki. Amellett, hogy saját szolgáltatásuk elismert minőségét ecsetelték, azt is kifejtették, hogy az átlagos sebesség és minőség bármelyik magyar mobilszolgáltatónál sokkal jobb, mint számos európai országban.

Vagyis ezek szerint nagyon is versenyképesek vagyunk.

Úgy vélik, hogy az ügyfelek döntését a szolgáltatónál elérhető teljes élmény és minőség határozza meg, amibe az árelőnyt tartalmazó ajánlatok is beletartoznak. Szerintük egyébként a korlátlan díjcsomagjaik (adatopciók) érezhető megtakarítást eredményeznek ügyfeleiknek. Amit valószínűleg úgy értenek, hogy a kiegészítő adatforgalom megvásárlása helyett nyújtanak jobb alternatívát.

De miért ilyen drága?

Magyarországon kiugróan magasak a frekvenciahasználati díjak és az áfa valamint a távközlést különadó is terheli, melynek hatása van az árképzésre – válaszolta a Telenor. Ezen felül eltérőek országonként az ügyféligények, a versenytársak, és a hálózati képességek is (utóbbira példaként említették a náluk most fejlesztés alatt álló 150 Mbit/s-ra képes 4G hálózatot, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít).

A külföldi „korlátlan” csomagokkal kapcsolatban is reagáltak, megemlítve, hogy az esetek túlnyomó többségében valójában egyáltalán nem vagy nem teljesen korlátlanok, viszont a megengedőbb szabályozás, és jogi feltételek miatt lehetőség nyílik arra, hogy korlátlanként hirdessék őket. Ezek azonban igenis korlátosak, és általában az apróbetűs rész tartalmazza pontosabban a korlátozást. Példának a kanadai Wind szolgáltatót hozták fel, ahol a „fair usage policy” szerint: a korlátlan adatszolgáltatás okostelefonnal 5GB/10 GB leforgalmazást biztosít.

A szolgáltatók egyébként mindhárman azt írták, hogy folyamatosan alkalmazkodnak a fogyasztók igényeihez. Ezek szerint csak igényelnünk kell, és lesz korlátlan net az okostelefonjainkra! Vagy önök nem igénylik ezt?

Szeretné-e, ha korlátlan mobilinternet lenne az okostelefonján?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik