Pénzügy

Játszi könnyedséggel kereshetünk 25-30 ezer forintot

Tényleg könnyen kereshetünk évente akár 25-30 ezer forintot is a legjobb hitelkártyákkal. Ennek ellenére sokakat mind a mai napig a hideg ráz a téma hallatán. A kétkedők kedvéért a Bankmonitor aktuális piaci körképében bebizonyítja, hogy a hitelkártya fenntartási költségei köszönő viszonyban sincsenek a plasztikkal elérhető pénzvisszatérítéssel.

A hitelkártya mellé kapcsolódó kedvezmények közül kétségkívül a legnépszerűbb, amikor pénzvisszatérítés jár a vásárlásaink után. Ilyenkor az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát, de esetenként még a 10 százalék sem kizárt) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. A dolog igazi szépsége, hogy ehhez nem kell egyebet tennünk, mint vásárolni a plasztikkal.

A banki termékek összehasonlításával foglalkozó Bankmonitor viszont arra figyelmeztet, hogy a hitelkártyáknál is merülhetnek fel költségek. Jellemzően a kártya éves díjával és, vagy havi számlavezetési díjjal (másként zárlati díj) kell számolnunk, de

  • a rendszeres akcióknak köszönhetően legtöbbször ezek megspórolhatóak, továbbá
  • a pénzvisszatérítés miatt, aktív kártyahasználat mellett a költségek többszöröse megtérül.

 

A költségek többszöröse megtérül…

…hangzik el rendszeresen a hitelkártyákkal kapcsolatban. De, hogy pontosan mire számíthatunk, arról már ritkábban esik szó. Éppen ezért a Bankmonitor összeszedte, hogy mennyi az annyi, ha aktívan használjuk a plasztikot.

11.30. bankmonitor_1

Tehát, ha 150 ezer forintunkat a fenti ábrán szereplő megoszlásban költjük el havonta, akkor nem kérdés, hogy megéri hitelkártyát használni. A fenntartási költségek, már ha vannak, a legtöbb esetben eltörpülnek a kapott pénzvisszatérítés mellett. Nyilván a legérdekesebb a kettő különbsége, ami ahogy látjuk a legjobb hitelkártyáknál 25-30 ezer forint. Ez havi 2-2,5 ezer forint, amiből egyébként még a folyószámla fenntartási költségeire is bőven futja.

Óvatosan az akciókkal

Ahogy a bankszámlákhoz, úgy a hitelkártyákhoz is számos akció kapcsolódhat. Ezek keretében az sem kizárt, hogy az első évben például semmilyen költséggel sem kell számolnunk. De bevett gyakorlat az is, hogy új igényléskor meghatározott ideig magasabb pénzvisszatérítést kapunk. Viszont, ha nem szeretnénk egy akció áldozatául esni, akkor azt is meg kell vizsgálnunk, hogyan alakulnak a költségek és a pénzvisszatérítés a promóciós időszak után.


11.30. bankmonitor_2

Hosszabb távon mindenképpen ez utóbbi ábra fest reálisabb képet arról, hogy mire számítsunk. Jól látszik, hogy több esetben is emelkednek a költségek és csökkenek a vásárlások után járó pénzvisszatérítések, miután az akciók már nem érvényesülnek. Ettől függetlenül persze a legjobb hitelkártyákkal az éves 25-30 ezer forint változatlanul bezsebelhető.

Persze más hitelkártya használati szokások merőben más eredményeket szülhetnek. Ezért nagyon fontos, hogy mindig a saját szokásainkhoz leginkább illeszkedő hitelkártyát válasszunk.

Felkeltette a dolog az érdeklődését? Keresse meg a legmegfelelőbb hitelkártyát a Bankmonitor kalkulátora segítségével!

Mégis kinek éri meg igénybe venni?

Bárkinek, aki készpénz helyett a bankkártyát részesíti előnyben és be tudja tartani a legfontosabb szabályokat. Számos előnye mellett azonban elengedhetetlen, hogy körültekintően bánjunk vele. Anélkül, hogy ismernénk a hitelkártya működését, ne kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik