Pénzügy

Itt a lista – ezek a luxus éttermek hozzák a legtöbb pénzt Budapesten

Etterem(430x286).jpg (Array)
Etterem(430x286).jpg (Array)

Egy étterem bekerülési költsége ma alaphangon is 80-120 millió forint körül van, ennek ellenére többnyire koncepció nélküli beruházásoktól és állandó bezárásoktól hangos a piac – derült ki a Portfolio Property Investment Forum “Hotel-Restaurant” paneljén.

A beszélgetésen többek között kiderült még, hogy:

  • a legalacsonyabb és legmagasabb bérleti díj között 820-szoros szorzó van jelenleg a piacon (elvileg van olyan lokáció is Budapesten, ahol egyenesen fizetnek az étterem üzemeltetőjének a szolgáltatás biztosításáért)
  • mivel egy éttermet 5-6 év alatt lehet leghamarabb nullszaldósra hozni, így minimum 10-15 éves időtávban lenne érdemes gondolkodni.
  • a csúcs-szuper, mega-gasztro éttermek közönsége Magyarországon ugyanaz a maximum 5-10 ezer fő
  • a magyar piac képtelen eltartani magát külföldi és üzleti vendégek nélkül

A menő étterem tulajdonosok szerint ezek a legmenőbb éttermek Budapesten:

  • Zsidai Zoltán Roy szerint a T.G.I. Friday’s és a Déryné mindenképp a legtöbb casht termelő egységek közé sorolhatók a piacon
  • bár a Liszt Ferenc tér az elmúlt években némileg veszített népszerűségéből, a Menza étterem is simán felférhet a dobogóra
  • Kőrössy Zoltán szerint pedig a Pomodoro mellett a New York Kávéház és a Gerbeaud kávéház hozza a legtöbb pénzt a tulajdonosoknak
  • Lászlók Szilárd pedig némileg átértékelve a kérdést a Bosch és az IBM üzemi étkezdéje mellett tette le a voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik