Pénzügy

Bár drágulnak a lakások, még csak közelítik a 9 évvel ezelőtti árszintet (x)

A lakáspiacon folytatódott az áremelkedés, olyannyira, hogy a lakásárak jelenlegi szintje már megegyezik a 2006. év elejivel, illetve 2009 közepén lehetett a mostanihoz hasonló árakon lakóingatlanhoz jutni.

2015-ben csaknem az ország egészére jellemző a lakáspiaci növekedés – derült ki az FHB lakásárindexéből. Ezen belül élen jár Közép-Magyarország, ahol az idei év eddigi árnövekedése meghaladhatja a 17 százalékot. Az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon ugyancsak jelentős a drágulás (itt azért bekavar az eszközkezelő), a legmérsékeltebb növekedésre pedig a Közép-Dunántúl lakáspiaca számíthat, de még itt is mintegy 9 százalékos javulás jöhet ki az idén.

Más bontásban: a nagyközségeket kivéve a többi településfajtánál már erős árnövekedéssel lehet számolni, a legnagyobbra Budapest számíthat, 17,1 százalékkal, de a községeknél és megyeszékhelyeknél is meghaladhatja a 10 százalékot az áremelkedés.

Viszont az átlagos árak a másfél éve tartó országos növekedés ellenére sem érték el még a válság előtti szintet, a korábbi maximumnál jelenleg valamivel több mint 8 százalékkal kell kevesebbet fizetni az ingatlanokért. A várakozások szerint a jövőben az élénkülés tovább folytatódhat, a tranzakciók száma növekedhet, ami további pozitív hatással lehet az árakra is.

De lássuk, mit is jelent most mindez azok számára, akik vásárlást terveznek, mondjuk Budapesten, és 70 négyzetméter körüli lakást (vagy házat) szeretnének, lehetőleg kedvező áron. A Költözzbe.hu, vagy más néven Házár Tárház majdnem 50 ezer ajánlatának csaknem fele fővárosi, ezekből válogattunk a szűkítési lehetőségek segítségével.

Családi házrész a Szemeretelepen

260 négyzetméteres telken áll a kétszobás, dryvittal szigetelt, a vevő jellemzése szerint közepes állapotú, étkezőkonyhás, közvetlen kertkapcsolatos házrész. A fűtés vegyes tüzelésű kazánnal megy, a konyhabútor pedig benne van az árban. És (akinek ez fontos), a költözés gyorsan megoldható.

11.30 csház
Az ára 9,9 millió forint, ami 46 százalékkal kevesebbet jelent négyzetméterenként, mint a kínálati árak kerületi átlaga.

Panellakás Újpalotán

2+1 félszobás, harmadik emeleti ingatlanról van szó. Ennél sokkal többet nem is árul el az eladó, csak rejtélyesen annyit, hogy „speciális” az ingatlan. Aki többet akar tudni, annak fel kell őt hívnia. (És valamiért magáról a lakásról nem is tett közzé fotókat, csak az utcáról és a lépcsőházról.)

11.30. panel
10,5 millió forintot szeretne kapni, ami 36 százalékkal kevesebb négyzetméterre vetítve, mint az átlagos árelvárás a környéken.

Téglalakás a belvárosban

Az eladó szerint a VIII. kerület konszolidált részén egy jó állapotú házban található az általa kínált kétszobás földszinti utcai nézetű, felújítandó lakás (hogy ez pontosan mit is jelent, nem részletezi, a képek nyújtanak némi támpontot). Azt is hozzáteszi, hogy a lakás a felújítás során akár 2,5 szobássá is átalakítható.

11.30. tégla
11,5 millió forintot gondolt az eladó, amivel 45 százalékkal kevesebbet kér, mint amennyit a kerületben átlagban a többiek.
Ha felkeltette ez a három ajánlat az érdeklődését, böngésszen bátran tovább a Költözzbe.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik