Pénzügy

Még 118 évet kell várni, hogy a nők ugyanannyit keressenek, mint a férfiak

Mármint akkor, ha maradnak a jelenlegi tendenciák. Nálunk 18,4 százalék a nemek közti bérkülönbség.

Ha a jelenlegi tendenciák maradnak, a nők fizetése világviszonylatban csak 2133-ra érheti el a férfiakét – írja a HVG.hu a Világgazdasági Fórum legújabb jelentése alapján.

A tanulmány szerint még mindig jelentős a különbség világszerte, ráadásul a gazdasági válság óta egyre kevésbé mérséklődik. Az elmúlt tíz évben mindössze 3 százalékkal csökkent a férfiak jövedelemelőnye a nőkkel szemben.

A nők jelenleg évente átlagosan 10 400 eurót, a férfiak 19 200-at keresnek, annak ellenére, hogy ma már több nő iratkozik be egyetemre és végzi el azt, mint ahány férfi. A Világgazdasági Fórum abban látja az ellentmondás feloldását, hogy a nőkre nagyobb terhek hárulnak: még mindig sokkal több feladatot vállalnak a házimunkából és az otthoni teendőkből, mint a férfiak.

Az Európai Unióban átlagosan 16 százalékkal alacsonyabb a nők jövedelme, mint a férfiaké, nálunk 18,4 százalék a különbség. A jelentés szerint 61 olyan ország van a világon, ahol a nők előtt sokkal jobb lehetőségek állnak az üzleti életben, mint Magyarországon; a politikában részt vevő nők számát tekintve pedig sereghajtók vagyunk, 139. helyen állunk nemzetközi összehasonlításban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik