Pénzügy

Matolcsy emberei kerülhetnek a budapesti tőzsde élére

Valószínűleg karácsony és szilveszter között tarthatja a teljes vezetésváltást hozó közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Zrt. – tudta meg a Napi.hu.

A lap értesülései szerint Nagy Márton és Gerhardt Ferenc MNB-alelnökök mellett a következő operatív vezetői lesznek a BÉT-nek:

Az 1990-es alapítástól a tőkepiacon tevékenykedő Katona Zsolt, a BÉT jelenlegi vezérigazgatója – akinek három és fél éves működéséhez fűződik egyebek mellett a Xetra-átállás sikeres lebonyolítása – a hírek szerint nem folytatja munkáját. Posztját Végh Richárd, az MNB piacfelügyeleti igazgatója veszi át. Végh – Balogh Ádámhoz hasonlóan – a jegybankos csapat legfiatalabb generációjához tartozik, ám egyetem után a tőzsdén kezdett, így rendelkezik tapasztalatokkal az intézmény működéséről.

A Keler Zrt.-t az 1993-as alapítás óta elnökként vezető Lantos Csaba továbbra is betölti az igazgatóság elnöki tisztét, az MNB a hírek szerint a Keler feletti teljes befolyás megszerzése ellenére sem tervez változást az elszámolóház élén.

A tőzsde következő öt évre szóló új stratégiáját már az új vezetés hivatott kidolgozni a következő két hónapban. E munkában a most felálló tanácsadó testületre számíthat, amelynek tagja a tőzsde több korábbi vezetője – így például Hardy Ilona, a BÉT első vezérigazgatója is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik