lakás (lakás, ház, cigaretta, )
Pénzügy

Odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól – a románok így “mentik” az adósokat

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 15:10

Korábban a témában:

Elfogadta a román képviselőház szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét, amely lehetővé teszi, hogy a jelzáloghitelesek adósságuk visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant.

A törvényt kezdeményező Daniel Zamfir, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint a – sajtó által “odaadod a házad, megszabadulsz az adósságtól” szlogennel emlegetett – törvény mintegy 800 ezer, törlesztési gondokkal küzdő romániai jelzáloghiteles számára biztosít menekülési alternatívát az adósságcsapdából.

A jogszabály a bankok heves tiltakozását váltotta ki, ugyanis a gazdasági válság előtt felvett hitelek esetében a jelzáloggal terhelt ingatlanok piaci értéke időközben jelentősen csökkent és ma már az adósság felét sem fedezi.

Akár bankcsődöt is okozhat

A román bankszövetség szerint az intézkedés valójában nem szociális jellegű, mert nem segít az adósoknak megőrizni lakásukat, hanem az ingatlanspekulánsoknak kedvez, akik 2008 előtt az árak további növekedését feltételezve vettek fel hatalmas hiteleket ingatlanprojektekre, most pedig megszabadulnak adósságuk jelentős részének visszafizetési kötelezettségétől.

Nicolae Cinteza, a Román Nemzeti Bank bankfelügyeleti igazgatója szerint a törvény akár bankcsődöket is okozhat, de legalábbis “megöli a hitelezést”. Azt jósolta, a bankok a mostani 15 százalékról, legalább 40-45 százalékra fogják növelni az ingatlanhitelekhez megkövetelt minimális önrészt.

A bankszféra ellenérveit figyelmen kívül hagyva a bukaresti képviselőház gyakorlatilag egyhangúlag (egyetlen ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett) szavazta meg szerdán a fizetés helyetti teljesítés törvényét. A jogszabály hatályba lépéséhez már csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

A bankszövetség már korábban jelezte: ha nem sikerül meggyőznie az államfőt, hogy visszaküldje a törvényt megfontolásra a parlamentnek, az alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály érvénytelenítése reményében.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.