Pénzügy

Nyugdíj: hogyan használjuk fel okosan a megtakarításunkat?

Minden összejött, sikeresen gyűjtöttük a pénzt saját nyugdíjunkra, elbúcsúztunk az utolsó munkahelyünkön, nyugodtan hátradőlhetünk. Már csak azt kell eldönteni: hogyan használjuk fel az összegyűjtött vagyont.

Semmiképpen ne essünk neki a nyugdíjcélú számlánknak, főleg ha még dolgozunk. Ha a gondosan felhalmozott összeget a jogosultság elérését követően (például 10 év várakozási időt követően a hozamot adómentesen, a tőkét a hatályos adójogszabályok szerint adó- és EHO fizetési kötelezettség mellett) egyszerűen kivesszük például a nyugdíjpénztárból, akkor is, ha azonnal valamilyen banki befektetésbe tesszük át, nem feltétlenül járunk jól. A normál számlán tartott befektetések adó-kötelesek.

A nyugdíjas kort már elérő pénztártagoknak több lehetőségük is van. Felvehetik megtakarításukat egy összegben, havi vagy éves járadékfizetést kérnek a nyugdíjpénztártól, de alternatívaként a kettő kombinációját is választhatják. Abban a számlavezető pénzintézetnél mindig segítenek, hogy hogyan lehet ezt a legjobban megtervezni és kivitelezni.

Roppant népszerűek az egyösszegű felvételek, aminek számos oka lehet, például egy régóta várt nagyobb beruházás a család életében. Ám akkor is érdemes szakértő segítségével meghozni a döntést, ha már régóta készülünk egy nagyobb vásárlásra vagy felújításra, hiszen a pénzt mégiscsak alapvetően a nyugdíjunkra tettük félre.

Kevesen tudják például, hogy a nyugdíjpénztári nyugdíj-megtakarítások hozama a 10 éves várakozási idő leteltét követően háromévente adó- és járulékmentesen felvehető. Így „olcsón” juthatunk a pénzünk egy részéhez, úgy, hogy közben a megtakarított tőkéhez nem nyúlunk. Amennyiben a nyugdíjpénztár tagi kölcsönt is nyújt tagjainak, a megtakarítás 30 %-a tagi kölcsön formájában felvehető már három éves pénztári tagság elteltével.

A legfontosabb a pontos tervezés. Azt kell eldöntenünk, hogy az állam által biztosított összeg mellett mennyire van szükségünk havonta, és hogy ahhoz milyen formában szeretnénk hozzájutni. Mekkora az összeg, amelyet továbbra is lekötve szeretnénk tartani, és mekkora az, amelyet most azonnal szeretnénk felhasználni, ha mondjuk új autóval vagy nagyobb utazással „ünnepelnénk” nyugdíjba vonulásunkat. Magyarán, hogy mennyit őriztünk meg eddig takarékoskodó énünkből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik