Pénzügy
Mother With Child Using Laptop At Home

Könnyebb egy tevének a tű fokán átjutni,mint egy terroristának prepaid kártyához jutni!

24.hu
24.hu

2015. 11. 24. 12:27

A Peak Financial Services messzemenően egyetért azon törekvésekkel, amely szerint el kell lehetetleníteni, azt, hogy terroristák prepaid kártyákhoz jutva pénzt tudjanak mozgatni, ugyanakkor a Michel Sapin francia pénzügyminiszter szavai nyomán felröppent, prepaid kártyákkal kapcsolatos hírekbenszeretnénk néhány tévhitet eloszlatni.

Hogy miért nem tudnak a terroristák a prepaid kártyákkal pénzt mozgatni? A hatályos Európai Uniós irányelvek alapján az anonim kártyák feltöltési limitje mindössze 300€, ezeket a kártyákat kizárólag kártyás vásárlásra lehet használni, átutalás nem indítható róluk, és készpénz sem vehető fel az egyenlegük terhére.

Az eggyel magasabb beazonosítási szinthez szükség van a kártyabirtokos nevére és személyes adataira, amelyeket a kibocsátó lefuttat több, szankcionált személyeket tartalmazó listán.

A gyanús személyeknek nem is adnak kártyát

 

A Peak Financial Services például egyáltalán nem szolgáltat anonim kártyát, tehát a beazonosítás rögtön a következő szinttel indul, amelynek során hat különböző adatbázis húsz listáját vizsgálja, és csak azok a személyek juthatnak kártyához, akik egyiken sem szerepelnek.

Ilyen lista például az OFAC (Office of Foreign Assets Control) adatbázisa, melyen nem csak a regisztrált terroristák és hekkerek, de a szankciók alatt álló országok összes állampolgára, vagy a korábban bármilyen pénzügyi programban gyanúsnak minősített személy is szerepel.

A céges ügyfeleket átvilágítják

További biztonsági tényező lehet egy prepaid kártyaprogram esetén, ha a kártyaszolgáltató vállalati ügyfeleket szolgál ki. Ebben az esetben az ügyféllé váló céget teljes átvilágítás alá vonja, beleértve nem csak a vezető tisztségviselőket, de felderíti a tényleges tulajdonosi viszonyokat is.

A szerződéskötés része az is, hogy a szolgáltató ellenőrzi az ügyfél átvilágítási procedúráját is, amelynek során az megvizsgálja azokat a munkavállalóit, akik a folyamat végén magánszemélyként kártyabirtokossá válnak. Minden esetben elvárás, hogy a vállalat minimum egy fényképes igazolványt és egy lakcímigazolásra alkalmas dokumentumot megvizsgáljon minden egyes munkavállalójánál. Ezeken túl a Peak természetesen a fenti adatbázisokon ugyanúgy átfuttat minden kártyabirtokost.

A vállalatok átvilágításával a kibocsátó a White Summers ügyvédi iroda magyarországi tagját bízta meg. A White Summers többek között a Tesla tőzsdei bevezetésében, és a Prezi amerikai megjelenésében is jelentős szerepet vállalt.

Mérleg

A fentieket összegezve kijelenthető, hogy a Prepaid kártyák piaca a nem megfelelő struktúra kialakításával, vagy a törvények megszegése esetén valóban nem kívánatos következményeket vonhat maga után. Ugyanakkor megfelelő körültekintéssel akár a klasszikus banki rendszerek megoldásainál is sokkal biztonságosabbá és egyszerűbbé teheti a pénzügyeket – állítja a kibocsátó közleménye.

Még szigorúbb vizsgálatokkal védenék a kártyákat

A jelenleg kialakult európai helyzetre tekintettel a Peak a napokban vezette be új ügyfél-átvilágítási motorját, s a jövőben olyan további biztonságtechnikai fejlesztéseket sürget, mint a biometrikus, azaz ujjlenyomat-alapú ügyfél-azonosítás. Ez egyébként a cég hamarosan piacra kerülő mobilapplikációjában már bárki számára elérhető lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.