Pénzügy
mnb(1)(960x640).jpg (Array)

Német befektetési cégnél vizsgálódna az MNB, de egyelőre nem tud

24.hu
24.hu

2015. 11. 19. 10:23

Az MNB egy Németországban bejegyezett befektetési cég ellen vizsgálódna, amely Magyarországon is aktív, mert felmerült, hogy túlterjeszkednek a magyar jogszabályokon. Ehhez azonban előzetesen tisztázniuk kell pár dolgot a német felügyelettel, amely alá a német cég tartozik. Meg is keresték a német szövetségi pénzügyi felügyeletet, a BaFin-t.

A Timberland Capital úgynevezett nyereség-részesedési jogokat értékesít magyarországi befektetők részére.

Az MNB szerint a „nyereségrészesedési jog” (németül: Genußrecht) a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény.

A Timberlandről a Portfolió írt cikket korábban.

Azt írták, hogy látványos prospektusaival és kiemelkedő ígért hozamaival sok potenciális ügyfelet elcsábít a biztosítóktól. Az sem ismert, hogyan szándékozik elérni az általa feltüntetett kiemelkedő 10-12 százalékos éves hozamokat, vagy hogy egyáltalán alapkezeléssel foglalkozik-e ténylegesen az önmagát “alternatív alapként” jellemző titokzatos társaság.

Mindez felveti a befektetési vállalkozásra vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúját – írja az MNB közleménye.

E mellett a jegybank szerint hatalmas kockázatot jelent a befektetők számára, hogy a német cég határon átnyúló tevékenységét nem a jegybank, hanem a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin ellenőrzi.

Ezért az MNB értesíti a BaFint, hogy nézzenek a Timberland körmére. Arra kiváncsiak, hogy a német cég magyarországi tevékenysége a társaság által jogszerűen nyújtható befektetési szolgáltatások keretei között marad-e.

Ha a BaFin azt mondja, minden oké, a Timberland akkor is csak a magyar jogszabályok szerint végezhet például közvetítői, ügynöki tevékenységet, írta az MNB.

A jegybank tehát felhívja a figyelmet, hogy nyilvántartásuk szerint a Timberlandnak erre jelenleg nincs joga, így nagy valószínűséggel bármely közvetítői tevékenységet végző ügynök jogszabályellenesen jár el.

Ezért az MNB kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező német felügyeleti hatóság intézkedését a Timberland Capital nevű német cég Magyarországon folytatott tevékenysége kapcsán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.