Pénzügy

Meghajolt a NAV a könyvelők kérése előtt

Köszönjük, hogy az NGM megértette a panaszokat és intézkedett – írta lapunknak és az illetékeseknek a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke, Ruszin Zsolt utalva arra, hogy az elfogadott adótörvény-módosítás kapcsán végül mégiscsak figyelembe vették a szakma kérését.

Pluszadminisztrációt okozott volna

Az volt a gond, hogy az adófolyószámlák összevonásával párhuzamosan akadályba ütközött volna, hogy a könyvelők lássák a munkájukhoz nélkülözhetetlen adatokat, illetve, hogy ehhez tágítaniuk kellett volna a jogosultságokat, azaz az ügyfeleikkel új meghatalmazást kellett volna aláíratni. Ami tetemes pluszadminisztrációt jelentett volna.

A könyvelők azt kérték (többek között), hogy a jelenlegi hozzáférési jogok maradjanak meg. És végül a kérésüket meghallgatták. Átírta ugyanis a NAV az EGYKESZ kiértesítését (a link maradt, a szöveg lett más): a tágabb adófolyószámla is automatikusan csak a korábbi jogosultaknak lesz látható.

Az NGM-nek köszönhető

Nehezen hihető, hogy a NAV nem látta előre a jogi helyzetet és az sem fogadható el, hogy a hátralevő időben nem lehetett volna az adófolyószámla-rendszert lekérdezését fejleszteni. A könyvelőknek kitalált feladat, a rövid határidős EGYKESZ igencsak aggasztó lépés volt a hivatal részéről – nyomatékosította Ruszin a levelében.

Az pedig csak a Nemzetgazdasági Minisztériumnak köszönhető, hogy felismerték, nem lehet tömegesen bejelentésre kötelezni a meghatalmazottakat, és így egy jóval szűkebb kör jelezheti, ha az egységes adófolyószámla megtekintését a meghatalmazottjának nem engedélyezné. De ez sem tökéletes megoldás, hiszen ezzel a meghatalmazó-meghatalmazott viszonyába a NAV miatt a jogalkotó (kényszerhelyzetben) beleavatkozott – ismételte meg, amit korábban lapunknak már elmondott.

A cél továbbra is az (lenne), hogy az adófolyószámla is panelezhető legyen, hiszen az adóhatóság vezetői saját maguk is azt állították, az adat- és adótitok védelme okán erre van igény, elsősorban a nagyvállalatok körében – erősítette meg Ruszin Zsolt adószakértő.

Előre kellene egyeztetni

Összegezve: a 2015.10.21-2015.11.17 közt eltelt időszak “a könyvelőknek okozott pluszmunka bennünket továbbra se érdekel” címen vonult be az adóhatóság történelmébe – jegyzi meg.

Egyben emlékeztet, hogy az MKOE becslése szerint az adóbevételek 80 százalékát a könyvelők vallják be. Ezért mondja Ruszin Zsolt, hogy talán célszerű lenne velük jobban bánni, a nekik szóló módosításokat, változásokat előre egyeztetni az érdek-képviseleti szervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik