Pénzügy

Örökre vége lehet a rezsicsökkentésnek

lakásfelújítás (LAKÁSFELÚJÍTÁS)
lakásfelújítás (LAKÁSFELÚJÍTÁS)

A rezsicsökkentés tartalékainak kimerülésével már csak az energiahatékonysági beruházások segíthetnek az energiaszámlák további csökkentésében – írta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szakértőire hivatkozva a Népszava hétfői számában. A cikk szerint a lakások több mint kétharmada energetikai felújításra szorul.

Szalai Gabriella, az intézet programigazgatója szerint a rezsicsökkentő felújítások egyik legnagyobb gátját nem az igény, hanem a forrás hiánya jelenti, azonban önmagukban a hitelprogramok nem jelentenek megoldást, ugyanis az energiahatékonyságot növelni szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz. Vissza nem térítendő támogatások nélkül viszont csak azok a családok kezdenek rezsicsökkentő beruházásokba, amelyeknek van elég megtakarításuk, de a banki felmérések szerint a lakosság kétharmada nem rendelkezik ilyesmivel.

A lap szerint, elengedhetetlen az állam hathatós szerepvállalása, széles körű, vissza nem térítendő támogatásokkal kombinált támogató programok formájában. Becslések szerint 420 milliárd forint uniós forrásból, kiegészülve a kereskedelmi bankok, illetve a Magyar Fejlesztési Bank hiteleivel, állami pénzek bevonásával, évi 40 ezer lakást lehetne korszerűsíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik