kamat (százalék, )
Pénzügy

Csapdát állított a kormány a civilek és az egyházak 1 százalékának?

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 11. 13. 12:52

Korábban a témában:

Az 1+1 százalékos mértékű szja-felajánlásról a magánszemély a munkáltató útján, továbbá papíralapon, vagy elektronikus úton önállóan rendelkezhet. Jövőre azonban lecsúszhatnak a lehetőségről azok, akik adóhatósági megállapítást kérnek – hívta fel a figyelmünket Ruszin Zsolt adószakértő.

Változás 2016-tól

Jövőre az adóhatósági adómegállapítás elkészítésének feltétele, hogy a 2016. január hónapról benyújtott kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról szóló bevallásban a munkáltató adatot szolgáltasson azon magánszemélyekről, akik úgy nyilatkoztak, hogy kizárólag munkaviszonyból származó bevételük keletkezett az adóévben – írta az Adó.hu.

Ezen nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy a magánszemély nem kíván az adója 1 százalékáról rendelkezni és kedvezményt sem kíván érvényesíteni. A munkáltatók ezen adatszolgáltatása egyszeri, a későbbiekben nem vonható vissza.

Csapda?

Ez azt jelenti, hogy a munkáltatókon keresztül vallók nagy része a korai határidő miatt elveszíti a felajánlási lehetőséget, hiszen ennek nem januárban van itt az ideje. Azt meg senki se várja, hogy a bérszámfejtők januárban fognak a dolgozók után szaladgálni, hogy nyilatkozzon, hiszen ez az év legleterheltebb időszaka számukra – emlékeztet Ruszin Zsolt.

A munkáltatónak ugyanis nem feladata az szja-bevallás elkészítése. Aki viszont bevállalja, annak ezzel az ügyintézéssel számolnia kell. Az adószakértő úgy gondolja, hogy a nyilatkozattétel figyelemfelhívása a munkavállalók felé nem a bérszámfejtő dolga. Viszont így könnyen elsikkadhat az 1 százalékos szja-felajánlás.

A civileknek és az egyházaknak kellene majd figyelniük, mert az állam a lépéssel kvázi csapdát állított az 1 százalékoknak. Az adószakértő szerint sürgősen kezdeményezniük kellene, hogy a felajánlási rendszer rugalmasabb legyen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.