Pénzügy

Könnyebbé tennék a nem teljesített vállalati hitelek átruházását

24.hu
24.hu

2015. 11. 12. 15:12

A polgári törvénykönyvet (Ptk.) úgy kell módosítani, hogy a nem teljesített vállalati hitelek átruházása egyszerűbbé váljon. Ennek eszköze az, hogy a hitelen lévő zálogjog ne szűnjön meg az átruházással, a megtámadási határidő pedig ne kezdődjön újra a hitel eladásával – mondta Bodzási Balázs, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára egy szakmai rendezvényen csütörtökön, Budapesten.

Európai ajánlásra

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda által szervezett rendezvényen a helyettes államtitkár elmondta, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) egy évvel ezelőtt elemzést készített a nem teljesítő magyar vállalati hitelekről és javasolta, hogy jogalkotással is segítse az állam azt, hogy ezek a hitelek ne haladják meg a bruttó hazai termék (GDP) jelenlegi 5 százalékát, amely már a gazdaság normális működését veszélyezteti.

Szintén az EBRD ajánlásában szerepelt további három olyan követelmény, amely a rossz hitelek értékesítését segítheti: az erősebb hitelezői jogkör az értékesítésben, lehetőség a végrehajtó megválasztására, illetve a hitelező kapjon elég információt az adós vagyonáról.

Átfogó reform

A csőd- és felszámolási szabályok módosításáról a helyettes államtitkár elmondta, fontos, hogy felszámoláskor a zálogjoggal biztosított eszköz értékesítésébe legyen beleszólása a zálogjog jogosultjának – leginkább a banknak – és szükséges az ügyeket tárgyaló bírák továbbképzése is.

Bodzási Balázs elmondta azt is, hogy a végrehajtási törvény átfogó reformja is elkészül a jövő év második felére. Hozzátette, az új végrehajtói díjrendelet két napja jelent meg a Magyar Közlönyben, és még az idén újraszabályozza a szakminiszter – szintén rendeletben – a végrehajtói pályázatokat. Részben azért, hogy kívülről is lehessen végrehajtó valaki, nemcsak az, aki abban a körben kezdi jelöltként a pályáját. A tervek szerint egyszerűsítik a magáncsődöt is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.