Pénzügy

Elkezdtünk bespájzolni valutából

Több mint két és félszeresére, 300 milliárd forint fölé ugrott egy év alatt a lakosságnál lévő valuta mennyisége, a devizabetéteknél is erős a növekedés.

A Világgazdaság az MNB adataira hivatkozva azt írja, hogy a drasztikus növekedés annak ellenére következett be, hogy a forint euróval szembeni árfolyama nem változott jelentős mértékben az elmúlt bő egy évben: 2014 szeptembere és idén szeptember között 0,9 százaléknyit gyengült a forint.

A valutakészlet mellett a devizaszámlák is duzzadni kezdtek. A jegybank adatai szerint szeptember végén 979,5 milliárd forintnyi devizabetétet tartott a lakosság a pénzügyi szolgáltatóknál, ez közel 12 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A Világgazdaság szerint a növekedésnek két oka lehet. Az egyik szerint a devizában elhelyezett megtakarításoknál is gyorsan csökkentek az elmúlt két évben az elérhető betéti kamatok, a másik szerint a forintbetétek kamatai is hasonlóan alacsony szinten mozognak, ami arra sarkallhatja a háztartásokat, hogy nagyobb arányban tartsanak maguknál devizát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik