Pénzügy

Kihullhat a könyvelők haja, ha nem visszakozik a NAV

könyvelő (könyvelő)
könyvelő (könyvelő)
Az adóhatóság összeolvad a vámhatósággal. Ezt már 4 éve tudjuk. A NAV vezetői azonban nem készültek fel minden feladatra - hívja fel a figyelmet már nem először a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében.

Az adófolyószámlák ügye elveszett a hivatali semmittevés útvesztőjében – állítja a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Az ok, hogy az adó- és vámhatóság összevonásánál az egyik utolsó lépés az adófolyószámlák összevonása lenne, ami adatvédelmileg és az adótitok szempontjából igencsak aggályos az MKOE szerint azoknál, akik korábban például csak a vámadatokat láthatták.

A könnyebb utat választotta a NAV

Ahelyett, hogy a NAV az igényeknek megfelelő lekérdezési rendszert készített volna, inkább a legkényelmesebb megoldást választotta: egyféle adófolyószámla lesz, és aki azt látni akarja, az tágítsa a jogosultságát, ehhez pedig írasson alá új meghatalmazást és azt szkennelve nyújtsa be, elektronikus úton.

Ez a módszer nem igényel különösebb szoftveres fejlesztést, ami a NAV informatikusai (Pillér Kft.) számára egy nagyon fontos szempont az MKOE szerint. Így aztán csak félmegoldásokban lehet gondolkodni.

Az MKOE részéről eltávolítani javasolt un. EGYKESZ nyomtatványon a NAV időközben egy sor, akár hamisnak is minősülő nyilatkozatot is begyűjtött – állítja az egyesület. Ebben azt ismerik el a meghatalmazottak, hogy a korábbi meghatalmazásuk alapján jogosultak a teljes adófolyószámlára. De elfelejtették a NAV-nál, hogy ezt ellenőrizni is kellene.

Fogy az idő

A könyvelők egyesülete szerint most lépéskényszerben van a hivatal vezetősége. Nincs idő se az egyenkénti ellenőrzésre, se az informatikai fejlesztésre.

Ezért bíznak abban, hogy talán most a NAV elfogadja az MKOE javaslatát és az NGM segítségével elintézik, hogy ne szűnjön meg az adófolyószámlák hozzáférési joga, hiszen anélkül egy könyvelő “vakon” dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik