Pénzügy

Az NGM egyszerűsítése a könyvelők szerint beavatkozás a céges ügyekbe

konyvelo(210x140).jpg (Array)
konyvelo(210x140).jpg (Array)
Januártól a kormány az adófizetőket újabb adminisztrációcsökkentő intézkedéssel segíti. A vállalkozások adó-, illetve vámfolyószámlája egységes lesz, azt egyben vezeti a NAV - adta hírül az NGM.

2016. január 1-jétől megszűnik az adószámla illetve a vámszámla, helyébe lép az egységes NAV folyószámla, amely a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítést, könnyítést jelent – írja az NGM.

A megvalósítás módja azonban mint írtuk, adatvédelmileg és az adótitok szempontjából igencsak aggályos a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint, például azoknál, akik korábban mondjuk csak a vámadatokat láthatták, azok miért pillanthatnának bele az adóügyekbe is. Az egyesület bízott abban, hogy az NGM elfogadja a javaslatukat, hogy ne szűnjenek meg a hozzáférések. Most az NGM korrigálna, de a könyvelők szerint a tervezett változtatás sem a jó irány.

Az NGM törvényt módosítana

A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is. A meghatalmazások általában csak az egyik (vagy a vám- vagy az adó) folyószámlához biztosítanak hozzáférést. A hatályos szabályozás szerint 2016-tól, az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni. Ami ellen szintén kifogást emelt az MKOE. Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről.

A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a „ráutaló magatartással” a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője, – a korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia – amelyik nem szeretné azt, hogy korábbi pl. vámügyekben meghatalmazott képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak.

Ez az ügy csak a cégekre és a könyvelőkre tartozik

Megkérdeztük az MKOE alelnökér, Ruszin Zsolt, vajon ez-e az a módosítás, amire számítottak. Azt válaszolta, hogy nem, ez sem megoldás a problémára. Nincs semmi szükség szerinte arra, hogy a kiterjesztéssel beavatkozzanak az eddigi rendbe, és hogy mondjuk a vámügyintéző ezentúl belelásson a céges adóügyekbe – mondta.

Az, hogy a cég mibe enged bepillantást a könyvelőnek, vagy ügyintézőnek, saját joga eldönteni, ilyen ügyekbe nem kellene beavatkoznia sem a NAV-nak, sem az NGM-nek – tette hozzá.

A könyvelők szerint egyszerűen a jelenlegi hozzáférési jogokat kellene megtartani.

Az járt jól

Ruszin Zsolt szerint az járt jól, aki nem nyújtotta be az EGYKESZ-t, mert a közlemény szerint a törvény automatizálja a hozzáférést. Ez persze nem végső megoldás, hiszen a megbízók, munkáltatók joggal hivatkozhatnak arra, hogy nem adtak jogosultságot rá.

Egyedül nekik kell jelezniük, hogy a könyvelő, vámügyintéző ne láthassa az adófolyószámlát. Az is gond szerinte, hogy ekkor azt se láthatja majd, amit eddig látott, merthogy az adófolyószámla – a NAV informatikusai miatt (Pillér Kft) – egy és sérthetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik