Adóemelés (Array)
Pénzügy

KPMG: világszerte 15-20 százalékra állhat be az áfakulcs – kivéve Magyarország

24.hu
24.hu

2015. 11. 06. 10:33

A KPMG pénzügyi tanácsadó multi szerint világszerte nőhetnek az adóterhek a következő években. Főként mert lecsengett a válság, amikor lejjebb vitték az adókucsokat, illetve egyre többen vagyunk, és ez nagy terheket ró a társadalombiztosításokra.

A tanulmány megállapítja, hogy az optimális áfa-kulcs 15 és 20 százalék közé esik, amit a legtöbb ország középtávon valószínűleg el is ér – kivéve Magyarországot, ahol nem várható az áfa csökkentése. Mint ismert, Európában nálunk a legmagasabb az áfa-kulcs, ami 27 százalékos.

Ahogy írják:

A jelenlegi adópolitika a fogyasztást terhelő, forgalmi típusú adóbevételek arányának növelését tervezi a jövedelemadókból származó költségvetési bevételekhez képest, ezért középtávon nem várható az általános áfa-kulcs mértékének drasztikus csökkentése.

A felmérés főbb megállapításai:

  • Globális szinten az adókulcsok nem változtak 2014-hez képest
  • A döntéshozók célja az adóalap szélesítése; a megadóztatható termékek, szolgáltatások, és tevékenységek körének tágítása
  • Folyamatosan vonják vissza azokat a korábbi adókedvezményeket, amelyeket még a válság idején vezettek be azzal a céllal, hogy támogassák valamely iparágat, vagy növeljék a fogyasztási hajlandóságot
  • A közvetett adók rendszerét a világon szinte mindenhol bevezették
  • A társadalombiztosítási hozzájárulás évről évre egyre nagyobb részét képezi az állami bevételeknek.
  • Az OECD adóharmonizációs akciótervének köszönhetően minden adónem esetében változások várhatók a következő öt évben
  • Középtávon a legtöbb országban 15 és 20 százalék közötti lesz az áfakulcs – kivéve Magyarországon.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.