Pénzügy

KPMG: világszerte 15-20 százalékra állhat be az áfakulcs – kivéve Magyarország

Adoemeles(210x140).jpg (Array)
Adoemeles(210x140).jpg (Array)

A KPMG pénzügyi tanácsadó multi szerint világszerte nőhetnek az adóterhek a következő években. Főként mert lecsengett a válság, amikor lejjebb vitték az adókucsokat, illetve egyre többen vagyunk, és ez nagy terheket ró a társadalombiztosításokra.

A tanulmány megállapítja, hogy az optimális áfa-kulcs 15 és 20 százalék közé esik, amit a legtöbb ország középtávon valószínűleg el is ér – kivéve Magyarországot, ahol nem várható az áfa csökkentése. Mint ismert, Európában nálunk a legmagasabb az áfa-kulcs, ami 27 százalékos.

Ahogy írják:

A jelenlegi adópolitika a fogyasztást terhelő, forgalmi típusú adóbevételek arányának növelését tervezi a jövedelemadókból származó költségvetési bevételekhez képest, ezért középtávon nem várható az általános áfa-kulcs mértékének drasztikus csökkentése.

A felmérés főbb megállapításai:

  • Globális szinten az adókulcsok nem változtak 2014-hez képest
  • A döntéshozók célja az adóalap szélesítése; a megadóztatható termékek, szolgáltatások, és tevékenységek körének tágítása
  • Folyamatosan vonják vissza azokat a korábbi adókedvezményeket, amelyeket még a válság idején vezettek be azzal a céllal, hogy támogassák valamely iparágat, vagy növeljék a fogyasztási hajlandóságot
  • A közvetett adók rendszerét a világon szinte mindenhol bevezették
  • A társadalombiztosítási hozzájárulás évről évre egyre nagyobb részét képezi az állami bevételeknek.
  • Az OECD adóharmonizációs akciótervének köszönhetően minden adónem esetében változások várhatók a következő öt évben
  • Középtávon a legtöbb országban 15 és 20 százalék közötti lesz az áfakulcs – kivéve Magyarországon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik