Pénzügy

Imádják a cégek a külföldről hazatérő munkavállalókat

kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)
kulfoldi-munka(210x140).jpg (külföldi munka)

Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik. A Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network több mint 5000 magyar munkavállalót kérdezett meg a témában.

A magyar munkavállalók kétharmada nyitott arra, hogy külföldön vállaljon munkát, legtöbben természetesen a magasabb fizetés reménye miatt költöznének (83%), de sokan a nyelvtudás megszerzését (60%) és a nemzetközi tapasztalatot (47%) is fontosnak tartják. Az utóbbi két pont pedig rendkívül értékes szereplővé teszik őket az álláspiacon, amikor visszatérnek Magyarországra.

Legtöbben öt éven belül hazajönnének

A megkérdezett munkavállalók 19 százaléka két év után jönne haza a külföldi munkából, 32 százalékuk pedig három és öt év között tervez. Amikor hazatérnek, jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, nemcsak a magabiztos nyelvtudás, de a széles körű tapasztalat miatt is.

prof

 

Több tapasztalatért többet fizetnek a cégek

Sámson Dorottya szerint a jó lehetőségek ellenére legtöbbször nem könnyű a visszailleszkedés, az alacsonyabb megélhetési költségek ellenére nehezen élik meg a nagyságrendekkel kisebb fizetéseket a hazatérő munkavállalók. A meghirdetett állások esetében viszont gyakran előfordul, hogy az eredetileg kínált juttatási csomag keretén szélesítenek a cégek, ha az ideális jelentkezővel találkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik