Pénzügy

Aki kifogástalanul dolgozik, az is lapátra kerülhet

Elbocsatas(210x140).jpg (Array)
Elbocsatas(210x140).jpg (Array)

A minőségi csere alapvetően a munkáltató működésével összefüggő felmondási ok, de kapcsolódik a munkavállaló képességéhez is – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu cikke.

Miért engedték ezt meg?

Azért, mert a munkáltatónak érdeke fűződhet ahhoz, hogy a meglévő munkavállaló helyett más munkavállalót alkalmazzon a munkaköri feladatok eredményesebb, magasabb szintű ellátása érdekében.

A minőségi csere indoka lehet a munkáltató részéről például az, hogy olyan embert szeretne a feladatok ellátásához, aki magasabb szakképzettséggel, nagyobb szakmai tapasztalattal, idegen nyelvismerettel vagy akár egyéb speciális ismerettel is rendelkezik. Vagyis a kitől feltételezhetően jobb eredményt várhat el, mint elődjétől.

A portál szerint lényeges, hogy ha a munkáltató ilyen okból bocsát el valakit, akkor a felmondás indokolásában a minőségi cserére kifejezetten utalnia kell.

Sokszor bíróságon dől el, jogos volt-e

A felmondási okokkal összefüggő szabályokat egyébként a bíróságok gyakorlata alakította ki. A bíróság a minőségi cserénél azt vizsgálja, hogy milyen volt a korábbi és új munkavállaló végzettsége, és ehhez képest mi az adott munkakör minőségi igénye. Ha ezek alapján a csere nem minőségi volt, akkor a felmondás jogellenes.

Ha kíváncsi, mi a bírósági gyakorlat, milyen döntések születtek, kattintson!

Amennyiben a felmondással kapcsolatos általános tudnivalók érdeklik, ezt a Profession.hu cikket ajánljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik