Pénzügy

Jó hír: szeptemberben csökkentek a lakossági hitelkamatok

Szeptemberben a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek átlagos kamatlába kis mértékben, a személyi hiteleké és a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig nagyobb mértékben csökkent - jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A tájékoztatás szerint a lakáshitelek átlagos kamatlába 5,64 százalék volt, az előző hónaphoz képest 0,09 százalékkal, tavaly szeptemberhez képest pedig 1,08 százalékkal alacsonyabb.

A személyi hitelek átlagos kamatlába augusztushoz képest 0,55 százalékkal, 20,13 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig mintegy 0,26 százalékkal, 5,56 százalékra mérséklődött, éves összevetésben 10 és 36 százalékos csökkenést eredményezve.

A kamatcsökkenéssel egyidejűleg emelkedett az új lakáshitel-szerződések értéke, és elérte a 43,1 milliárd forintot, ami csaknem 7 milliárddal több az előző, augusztus havinál.

A jelentés kitér arra is, hogy szeptemberben a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghitelekből 10,3 milliárd forint összegű, a forintosítással összefüggő hitelkiváltásra került sor, a 2015. március-augusztusi időszakban összesen 20,6 milliárd forint összegben történt ilyen hitelkiváltás.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forint és euró hitelek esetében augusztushoz képest változatlan maradt. Az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetében 89 bázisponttal, 2,47 százalékra emelkedett, az euró hiteleké ezzel szemben 39 bázisponttal, 1,86 százalékra süllyedt egy hónap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik