Pénzügy

Férfi 40 nyugdíj: a MaSzSz szerint nincs többé népszavazás

nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )
nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szerint a Kúriának a férfiak nyugdíjba vonulása ügyében hozott döntése értelmében megszűnt a népszavazás kezdeményezésének lehetősége Magyarországon – mondta Kordás László, a MaSzSz elnöke.

A MaSzSz pénteken a Köztársasági Elnöki Hivatalban nyújtotta át az ügyben Áder János köztársasági elnöknek címzett nyílt levelét, amelyben az államfő állásfoglalását kérik.

A férfi 40 nyugdíjnál hozott AB-döntést sérelmezik

A Kúria október 27-én helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes, 40 év utáni nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését.

A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia korábbi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani. Idén áprilisban Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezete ügyvivő testületének tagja magánemberként kezdeményezett népszavazást arról: a nőkhöz hasonlóan a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak negyven év munka után.

Lehetetlen népszavazást tartani

Kordás László kiemelte: az Alkotmánybíróság “Férfi 40”-nel kapcsolatos, majd a Kúria azt helyben hagyó döntése értelmében 2015. október 27-étől gyakorlatilag lehetetlen népszavazást tartani Magyarországon. Az indoklás egyértelműsítette, hogy bármilyen felvetés, ami akár az aktuális, akár a jövőbeli költségvetést érinti, nem lehet népszavazás tárgya. Miután maga a népszavazás is érinti a költségvetést, így ellehetetlenült ez a demokratikus működési forma – véli a MaSzSz elnöke.

Vagyis az az állampolgár, aki népszavazást kezdeményez, eleve megsérti az Alaptörvényt, mert a népszavazás is pénzbe kerül, így érinti a költségvetést – tette hozzá Kordás László.

Az MaSzSz ezért kéri a köztársasági elnököt, aki “őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”, hogy foglaljon állást, oldja fel ezt a jogbizonytalanságot.

A jogalkotó eredeti szándékával ellentétesen

Kordás László elmondta azt is, hogy az ügyben tárgyalásokat folytatott Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával, aki támogatásáról biztosította az MaSzSz-t. Az ETUC is fontosnak tartja, hogy az európai értékek Magyarországon is érvényesüljenek – mondta el az elnök.

Az Áder Jánosnak írt nyílt levélben a MaSzSz kiemeli: a jogalkotó eredeti szándékával ellentétben, egy hitelesített népszavazási aláírásgyűjtést lehetetlenítettek el. Több mint százezer magyar ember aláírással hitelesített szándéka volt hiába való, “végső soron pedig sok százezer dolgozó ember reménye veszett el”.     Megrendült a polgári véleményalkotás szabadságának hite – olvasható a levélben.

A szakszervezeti szövetség többek között arra vár választ az államfőtől, hogy ki biztosítja a nép közvetlen hatalomgyakorlásának, a népszavazás intézményének alkalmazhatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik