ures-penztarca(210x140)(7).jpg (üres pénztárca, )
Pénzügy

Tragikusan sokan továbbra sem képesek fizetni a hitelüket

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 13:43

A mintegy 140 ezer nemteljesítő jelzáloghitel-adósból 70-80 ezer ügyfelet is fenntartható adósságtörlesztési pályára lehetne állítani az adósság átstrukturálásával - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön, Budapesten.
Korábban a témában:

A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-portfólió elemzését bemutató háttérbeszélgetésen az MNB igazgatója ezt is elmondta, hogy ehhez nagyobb aktivitás szükséges az ügyfelek és a bankok részéről is.

Még mindig óriási kockázatot jelentenek

A tanulmány szerint mivel a 90 napon túli késedelmes, nem teljesítő jelzáloghitelek a teljes jelzáloghitel portfólió negyedét, mintegy 1100 milliárd forintot tesznek ki, az egyik legfontosabb pénzügyi stabilitási és társadalmi kockázatot jelentik Magyarországon.

Fábián Gergely elmondta: leginkább a túlzott eladósodottság akadályozza a jelzáloghitel-állomány csökkenését, az adósok több mint 80 százalékának magasabb a jelenlegi teljes tartozása a kezdeti hitelösszeghez képest, vagy jövedelméhez képest túl magas a törlesztőrészlete.

A nemteljesítő szerződések 55 százalékát már felmondták, ami a végrehajtás előszobája – ismertette. A még élő, nemteljesítő hitelek kétharmada tartós, egy éven túli késedelemben van, 39 százalékuknál már két éven túli a késedelem – mondta. Az átlagos hátralévő futamidő 12-13 év, 5,4-6,4 százalékos kamat mellett, ami havi 48-52 ezer forint törlesztőrészlet átlagosan – jegyezte meg.

Vannak nehezségek is

Korlátja lehet az átstrukturálásnak, például a futamidő hosszabbításának MNB igazgatója szerint, hogy a nemteljesítő hiteladósok közel fele 45 év feletti, ötödük nyugdíjas lesz a hitelügylet lejártakor.

További problémát jelent, mondta, hogy sok esetben kérdéses az ingatlanfedezet értéke és értékesíthetősége. A jelzáloghitel-adósok nagy része, 70 százaléka kisebb városokban, községekben él, ahol korlátozottabbak az ingatlanok értékesíthetőségi lehetőségei.

A tanulmányból kiderült az is, hogy az adósság rendezése a fedezeti ingatlan értékesítésével és kisebb lakásba költözés nem feltétlen járható út, mivel az ingatlanok nagy részének átlagos értéke már most is 10 millió forint alatti.

38 százaléknak nincs is jövedelme

A tanulmány készítése során vizsgálták az adósok a jövedelmi helyzetét is. A Nemzeti Adó-és Vámhivataltól (NAV) kapott adatok alapján anonim módon összekötötték a bevallott személyi jövedelemadó (szja) adatokat a jelzáloghitel tartozásokkal.

Kiderült, hogy a teljes nemteljesítő állomány 38 százalékának nincs bevallott jövedelme – mondta Fábián Gergely. Az adósok 62 százalékának van ugyan rendszeres jövedelme, azonban 43 százalékuknak túl nagy az adóssága a jövedelméhez képest – tette hozzá.

Az összevetés rávilágított arra is, hogy az adósok 19 százalékának van az adósság rendezésére alkalmas összegű jövedelme, több mint felük azonban nem törleszt – ismertette. Árnyalja a képet a tanulmány készítői szerint, hogy Magyarországon a szja-bevallás nem ad teljes képet a jövedelmi helyzetről, mivel nem szerepel benne a külföldről származó jövedelem, vagy a feketemunka.

A többség tudatában van

Az MNB igazgatója beszámolt arról is, hogy a tanulmányt megelőző adatfelvétel során kérőíves felmérést, fókuszcsoportos interjúkat is készítettek az adósokkal, valamint szakmai mélyinterjúkat a bankokkal.

Ebből kiderült, hogy az adósok többsége tudatában van annak, hogy elveszítheti az ingatlant, azonban sokan ezt nem élik meg reális fenyegetésként – mondta.

A megkérdezettek 15 százaléka kategorikusan elutasított minden megoldási javaslatot, az adósok többsége egy újabb adósmentő csomagban bízik, és az eddigieket jellemzően nehezen átláthatónak tartja – mondta Fábián Gergely.

Az MNB igazgatója pozitívumként említette, hogy az adósok tisztában vannak az egyéni felelősségükkel, vélekedésük szerint a megoldást a bankokkal közösen kell megtalálni, azonban a megkérdezettek fele nem bízik a bankjában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.