Pénzügy

Tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük

napelem(210x140)(1).jpg (napkollektor, )
napelem(210x140)(1).jpg (napkollektor, )
Elterjedt tévhit, hogy a napelemeknek csak nyáron van értelmük, amikor sokat süt a nap, télen pedig fölöslegesek, hiszen szinte állandóan szürke felhők fedik az eget. A valóságban azonban egy jól megtervezett napelemes rendszer egész évben gondoskodik az energiaszükségletünkről.

A napelemekben lévő vékony szilíciumlemezek a rájuk eső napfény energiáját alakítják át elektromos árammá, így a napelemek által szolgáltatott energia többek között a napsütéses órák számával arányos. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy naponta hány órán keresztül éri őket a napsugárzás. Ha megvizsgáljuk a hazai meteorológiai adatokat, akkor láthatjuk, hogy a nyár közepén 8,6-nál is több a napsütéses órák száma naponta, ami majdnem a hatszorosa a decemberben mért másfél óra körüli adatnak. De akkor miért éri meg télen is a napelem?

Ősztől tavaszig is nyerhetünk vele

Magyarország a jól besugárzott területek közé tartozik – mondja Petre András, a napelemes rendszerek szakértője. Hazánkban a téli-tavaszi, azaz októbertől márciusig tartó időszakban is 250-600 W/m2 közé esik a földfelszínt elérő napsugárzás erőssége. Ez már elegendő ahhoz, hogy egy megfelelően méretezett napelemes rendszer és egy hozzá kapcsolódó, korszerű és jó hatásfokú inverter számottevő mennyiségű elektromos áramot tudjon termelni.

Az inverterek megkerülhetetlen tulajdonsága, hogy nem tudják tökéletesen árammá alakítani a nap energiáját. Az elmúlt években elterjedt inverterek az energia 5-8 százalékát nyelték el, azonban a manapság kapható legkorszerűbb berendezések már csupán 1-2 százalékos veszteséggel dolgoznak! Az pedig, hogy nagyobb arányban tudják az energiát hasznosítani, a téli hónapokban térül meg igazán. Ugyancsak az elmúlt évek kedvező tendenciája, hogy a napelemes rendszerek ára a felére csökkent. Tehát a ma kapható rendszerek sokkal olcsóbbak, de ugyanakkor sokkal hatékonyabbak is, mint idősebb társaik. A szakszerűen telepített, 40-45 fokos szögben álló, sima felületű panelekről pedig a hó magától lecsúszik, így különösebb karbantartást télen sem fognak igényelni.

Sorsfordító beruházás

A napelemes rendszerek tervezését és kivitelezését azonban különösen fontos szakemberekre bízni. Ők mindig számításba veszik a nyári többlettermelést és a téli többletfogyasztást, és ezek ismeretében számítják ki a szükséges rendszer méretét. A napfényes órákban keletkező túltermelést az áramszolgáltatók megvásárolják, míg éjjel vagy borús napokon a hálózatról pótolható a hiányzó árammennyiség. Az éves elszámolás a fogyasztott és a visszatáplált energia különbözetén alapul, mely – egy megfelelően tervezett napelemes rendszer esetén – nulla forintos villanyszámlát fog eredményezni.

Meglepő módon a napelemes rendszerrel élők a nyaralás egy egészen új jótékony hatását is megérezhetik a téli hónapokban. Ha júliusban egy-két hétre kikapcsoljuk az elektromos berendezéseinket és magára hagyjuk a házunkat, a napelemeink rengeteg energiát tudnak a hálózatra táplálni. Rövid idő alatt annyi energiát termelhet a napelemes rendszerünk, amely télen akár egy teljes hónapra is fedezheti a többletfogyasztásunkat! Nem véletlenül hívják a napelemeket sokan sorsfordító beruházásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik