Pénzügy

Speciális, megosztott áfafizetési rendet vezettek be az olaszok

szamla(210x140).jpg (Array)
szamla(210x140).jpg (Array)
Az Olaszországban bevezetett, speciális áfa fizetési metódus segítségével csökkenthető az áfaelkerülés és nemfizetés kockázata, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatti vállalati kitettség is kontroll alá kerül. A megosztott fizetési modell (split-payment) előnye, hogy az áfafizetési kötelezettség első pontjától átláthatóvá teszi az adófizetési és bevallási folyamatot, így bevezetése más tagországokban is vizsgálat tárgya lehet – emeli ki az RSM szakértője.

Az EU áfa Zöld könyvében lefektetett négy modell egyiknek bevezetésére került sor Olaszországban. Az EU Tanácsa által jóváhagyott új áfabeszedési szabály lehetőséget teremtett arra, hogy egy termék vagy szolgáltatás értékének kifizetésére megosztva kerüljön sor.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a számla nettó értéke az értékesítés kifizetője felé, míg az áfatartalom egy adószámlára kerül kifizetésre. Mivel a számlát mind a kiállító, mind a befogadó lejelenti a hatóság felé, nincs lehetőség az adófizetés megkerülésére, a kifizetés megosztása pedig lehetetlenné teszi az áfatartalom meg nem fizetését.

Ez az első kísérlet a metódus gyakorlatba ültetésére és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a megoldás jól bevált. A modell előnye, hogy az áfakötelezettség keletkezésének első pontjától kontrollálja az adófizetési folyamatot. Ez a megoldás lehetővé teszi az adóhatóság számára, hogy monitorozza az áfakötelezettséget és blokkolja az áfaszámlára kerülő összegeket, így megelőzve, hogy az adófizetésre kötelezett eltűnjön a hozzá beérkező áfaösszeggel együtt- emeli ki Sztankó Dániel, az RSM közvetett adók csoportjának vezetője.

Az olasz modellben egyébként jól körülhatárolt az érintettek köre: a közszféra által beszerzett termékekre és szolgáltatásokra terjed ki a megosztott fizetés hatálya. A szabályozás egyértelműen meghatározza a derogáció által érintettek – a közszféra minden tagja; az állam, állami szervek, szervezetek, kamarák, helyi köztestületek, önkormányzatok, egészségügyi intézmények, szociális intézmények, egyetemek, kutatási és oktatási intézmények – körét. Az érintett termékek és szolgáltatások köre néhány kivétellel – fordított áfás kör, nem olaszországi adóalany, visszatartott fizetések és speciális áfakulcsok alá tartozó termékek és szolgáltatások – mindenre kiterjed.

Többféle előnyt is hozhat

Az áfafizetési olló csökken az új beszedési metódussal és a szabályozás nem növeli a kötelezettség mértékét, miközben a közszféra késedelmes fizetése miatti vállalati kitettség is kontrol alá kerül.

A számlázási szabályok a könnyebb feldolgozhatóságot és a nyomon követést segítik. A számlán feltüntetésre kerül a megosztott fizetés ténye. Így például egy, az önkormányzat felé teljesítő vállalkozás esetében a beszállító a teljes összegről állít ki a számlát, de csak a nettó összeget kapja meg az önkormányzattól. Az áfa összegét az önkormányzat a beszállító kincstárnál vezetett adószámlájára utalja át. Az áfaeróziót és az elkerülés lehetőségét csökkenti, hogy a termékértékesítőnek nincs hozzáférése az áfa összegéhez, az közvetlenül a kincstárban vezetett alszámlára érkezik be.

Sztankó Dániel elmondta, hogy bár a megosztott fizetési megoldás nem alkalmazható teljes körűen, mindemellett előremutató gyakorlatot jelent. Minden tagállam és az EU célja is az adóbeszedés optimalizálása és a csalások visszaszorítása, ennek az elvárásnak pedig ez a módszer messzemenően eleget tesz és kiküszöböli a körhintacsalás lehetőségét.

Alternatív javaslatok a hatékonyabb áfabeszedésre

Az áfa Zöld könyv négy új áfamodellt jelölt meg, amelyekkel az adónem hatékonyabban beszedhető, monitorozható.

  • A vásárló utasítja bankját az áruk és szolgáltatások ellenértékének kifizetésére, a bank pedig szétbontja az összeget a szállítónak fizetendő, adóköteles összegre, valamint a közvetlenül az adóhatóságnak átutalandó áfára.
  • A számlákon szereplő minden adatot valós időben megküldenek egy központi áfafelügyeleti adatbázisba. Az adóhatóságok így a jelenleginél sokkal gyorsabban juthatnak hozzá információkhoz és a jelenlegi áfakötelezettségek egy része eltörölhető lenne.
  • Az adóalany előre meghatározott tranzakciós adatokat tölt fel meghatározott formátumban egy biztonságos áfaadattárba, amelyet az adóalany tart fenn, és amely közvetlenül vagy nagyon rövid értesítési határidővel hozzáférhető az adóhatóság számára.
  • Az adóalany áfamegfelelési eljárását és belső kontrolljait tanúsítják.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik