Pénzügy

Ez most a világ 10 legértékesebb startup-ja

A Wall Street Journal legújabb értékelése szerint a taxis Uber átvette a vezetést a legértékesebb startupok listáján, őt követi a kínai Xiaomi, a harmadik a szállásmegosztó Airbnb. A top 3 cég együttes értéke forintra átszámolva 34 ezer milliárdot tesz ki. Összehasonlításul (alma-körte alapon, csak a számokat érzékeltetve): a 2016-os magyar költségvetés kiadási oldala 16 ezer milliárd forint.

Íme:

startupgraph

A startupok értékelése meglehetősen eltér a hagyományos vállalatokétól, hiszen előbbieknél nemigen van objektíven meghatározható könyv szerinti cégérték. A startupoknál elsősorban a friss tőkebefektetés nagysága számít, amiből a növekedésük mértékére következtetnek. A WSJ listája is így készült.

Ez nem azt jelenti, hogy a listán lévő cégek mögött nincs valós gazdasági potenciál, hiszen például az Airbnb startupként dollármilliárdos profitot is termel. Nem is beszélve a Xiaomiról, ami egy gyártó cég, többek között okostelefonokat, alkalmazásokat és fogyasztói elektronikai termékeket készít. A kínai cégnek nincsenek üzletei sem, kizárólag az interneten értékesítik a termékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik