Pénzügy

Hihetetlennek hangzik, de 30-40 éves korra is elérhető a gondtalan nyugdíjas lét

nyaralas(960x640)(2).jpg (nyaralás, tengerpart, napozás, )
nyaralas(960x640)(2).jpg (nyaralás, tengerpart, napozás, )

Egy amerikai pár elérte az álmát: 10 év kemény munka és talán még keményebb spórolás után nyugdíjba mentek. Most leginkább Dél-Amerikában turistáskodnak. De vajon kitart-e a vagyonuk életük végéig, illetve el lehet-e érni ezt Magyarországon is? Mindkét kérdésre létezik igenlő választ ad a Bankmonitor.hu. Lássuk, hogyan lehetséges mindez.

Az igaz történet alapjai

Az amerikai pár 10 éven keresztül dolgozott, és takarékoskodott, ahogy tudott. Mindketten alacsony jövedelmű családból származtak, diákhitelből tanultak, de tanulmányaiknak hála az amerikai átlagnál 2,5-szer jobban kerestek. Emellett próbálták minden költésüket minimálisra szorítani: így fizetésük 70 százalékát meg tudták spórolni, és 10 év után „nyugdíjba” tudtak menni.

Ennek már 3 éve, azóta járják a világot, ráadásul nem a legolcsóbb „hátizsákos” turistaként!

Magyarországi (v)iszonyok között működik?

Adódik azonnal a kérdés, hogy itthon is meg lehet-e ezt csinálni. A portál számításai alapján igen, méghozzá valami hasonló felállásban: a pár közösen havonta kicsivel több, mint 800 ezer forintot keres nettóban (szemben az átlag mintegy nettó 320 ezer forinttal) és havi szinten csak 240 ezer forintot költ. Ha erre képesek, akkor megcsinálhatják a „világszámot”.

Viszont idehaza (és a külföldi példánál is) sokat számít, hogy a megtakarított pénzt milyen hozam mellett tudják fialtatni. Ha nem tudnak infláció feletti hozamot elérni, akkor a nyugállomány sem fog életük végéig kitartani, mint azt a következő ábra is mutatja:

nyugdijabra20151020

A cikk szerint ahhoz, hogy ne kelljen kényszerűen magas hozamú (és ez által kockázatos) befektetést keresni és egy gyermek születése is beleférjen a költségvetésbe, inkább javasolt 15-20 évet dolgozni a nyugdíjba vonulásig. De ha belegondolunk, ez is azt jelenti még, hogy aki belevág a programba, az a negyvenes éveiben elérheti azt, ami sokaknak a 60-as, 70-es éveikre sem sikerül: boldog, gondtalan nyugdíjas éveket!

Ha kíváncsi, milyen életvitel mellett hogyan tarthat ki az így megszerzett „nyugdíj” magyar viszonyok között, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik