Pénzügy

Új időszámítás jön a számvitelben, cégek figyelem!

Bejott-az-eletszagu-szabalyozas(430x286)(2).jpg (számvitel, mappa, mappák, könyvelő, könyvelés, cég, polc, polc, )
Bejott-az-eletszagu-szabalyozas(430x286)(2).jpg (számvitel, mappa, mappák, könyvelő, könyvelés, cég, polc, polc, )

Két év múlva a magyar számviteli rendszert le kell cserélnie a cégeknek egy nemzetközi számviteli sztenderdre, az IFRS-re. Az előkészületek miatt azonban a valódi határidő 2016. július vége – írta az Index.

Az IFRS-ek rendszere egy olyan elveken alapuló számviteli rendszer – a magyarral ellentétben nem jogszabályok sokasága –, mely a tranzakciókat azok valós gazdasági tartalma alapján értékeli. Az IFRS-ek a logikus, üzleti gondolkodásra épülnek és nemzetköziségüknek köszönhetően az egész világon érthető, összehasonlítható pénzügyi kimutatásokat eredményeznek.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak jövő augusztus végére fel kell tudni mutatni az IFRS szerinti számviteli politikákat és azokat a számítástechnikai rendszereket, amik az IFRS szerinti könyvelést fogják végezni. Továbbá elő kell állítani a 2015-re vonatkozó IFRS szerinti nyitómérleget, hiszen a könyvvizsgálónak is időre van szüksége annak vizsgálatához, és a jelentés elkészítéséhez.

Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi szabadságolási főszezont, akkor a valódi határidő 2016. július vége, ami már sokkal közelebb van, mint a december 31.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik