Pénzügy

Vigyázat – átverős számlákat küldenek, ne fizessen!

Valótlan tartalmú számlalevelekkel, trükkös marketing fogásokkal próbálják a szegedi vállalkozásokat tisztességtelenül megtéveszteni. A vállalkozók által küldött levelek első oldala megjelenésében sokszor nagyon hasonlít egy jól ismert szolgáltató által kibocsátott számlára, melyet valósnak gondolnak az üzletfelek és olyan szolgáltatásért fizetnek, amelyet nem rendeltek meg.

A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben dolgozó szegedi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda közleményében hívja fel a Szegeden működő vállalkozások figyelmét is, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, amennyiben olyan helyről kapnak számlát/díjbekérőt, ahonnan arra nem számítottak, vagy olyan szolgáltatás díjának megfizetésére szólítják fel, amelyre vonatkozóan korábban nem kötöttek szerződést.

Csongrád megyében tapasztalt leggyakoribb megtévesztések:

  • A cégek egy ismert telekommunikációs cég nevéhez hasonló nevet vesznek fel és olyan logót használnak, amely ezekkel a cégekkel összetévesztésre alkalmas. Ilyen eset volt a közelmúltban a telefonkönyvben történő részvételért díjazást kérő vállalkozás esete is, ahol az általuk küldött levél legalján csupán apró betűvel szerepelt, hogy a „fizetés önkéntes”.
  • Szintén megtörtént eset, amikor a tisztességtelen cég fiktív számláit a már mindenki által jól ismert piros “mikulás-zacskóba” csomagolta és a szélvédő mögé tette, így a pórul járt autós bosszankodva, de rutinból elment rendezni a büntetést a legközelebbi postához. Csak kevesen nézték meg pontosan kinek és miért is fizettek pénzt pontosan.

„A fiktív számlákat küldő vállalkozások kihasználják azt, hogy üzletfeleik legtöbb esetben automatikusan befizetik a számláikat, anélkül hogy megvizsgálnák van-e mögötte szerződéses jogviszony. Bár a vállalkozások magasabb szintű gazdasági ismeretekkel rendelkeznek, az mégsem várható el a cégvezetőktől, hogy minden számlájuk valódiságában kételkedjenek.” – figyelmeztet a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora, Kogyilla Tímea.

A  Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben a szegedi Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai ilyen esetekben is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (6721 Szeged, Szilágyi utca 2., Tel: +36 30 891 7344, szeged@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda felhívja az üzletfelek figyelmét a számlalevélnek tűnő ajánlatokkal kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi gyakorlatra, amelyről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik