Pénzügy

Kapósak a belvárosi ingatlanok, tarol a bulinegyed (x)

Ahogy az ingatlanpiaci befektetések mostanában divatossá váltak, még a szokásosnál is népszerűbbek és drágábbak lettek a budapesti belvárosi ingatlanok – derül ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből. Jellemzően a kisebb és közepes méretű lakások árai emelkedtek jobban (akár harmadával is), a nagyobb alapterületű ingatlanoknál szerényebb (5-10 százalékos) árnövekedést észleltek, és ezeknél nem is várnak nagyobb mértékűt.

Mennyiért mennek a belvárosi lakások most?

A VII. kerületben négyzetméterenként 300 ezer forintnál indulnak a még elfogadható minőségű lakások (de akadnak olyan részei Erzsébetvárosnak, melyek kevésbé preferáltak), míg például az ún. “bulinegyed”, a Kazinczy és Király utca környéke rendkívül felkapottá vált. Itt az említett minimumárnak a duplájával találkozhatunk, sőt a legjobb lakások 800-900 ezer forintos négyzetméterárakon kelnek el.

A VI. kerületben is hasonló árak alakultak ki, és az ingatlaniroda a körúton belül tapasztalt komolyabb áremelkedést: itt 350 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak. A felújított társasházaknál viszont már mindenképpen 500 ezer forint feletti árakra számíthatunk. A vevők nagyon kedvelik az “aranyháromszögnek” hívott területet, melyet a Bajcsy-Zsilinszky út, a Teréz körút és az Andrássy út határol. Itt minden utca prémiumnak számít mostanában, az ennek megfelelő árak mellett.

Az V. kerület azonban még ennél is drágább: 400-450 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, de egy dunai panorámás ingatlannál akár egymillió forintot is elkérnek a tulajdonosok. Ennek oka, hogy az V. kerület mindig is sláger volt. Ráadásul csak feleannyi eladó ingatlannal találkozhatunk, mint a VI. kerületben, holott utóbbi területe kisebb (előbbiben viszont sok az iroda, kevesebb a lakóingatlan).

De hogy azért nem reménytelen a vevők helyzete, azt jól jelzi, hogy a Költözzbe.hu-n mindhárom felkapott kerületben ezernél több lakásból választhatnak. Nézzük a legnépszerűbbeket: mindegyik téglalakás, jó állapotban vannak, és jó környezetben.

VII. kerület

Igényesen felújított az 58 négyzetméteres, másfél szobás, amelynek elosztása az eladó szerint tökéletes. A szobákban laminált parketta, a konyhai és vizes helyiségekben hidegburkolatú járólap található. Saját célra, fiataloknak első lakásnak, befektetésnek, kiadásra is ajánlják. A képek alapján vidám, modern, érdekes kialakítású lakásról van szó.

10.21. VII.

17,9 millió forintot kérnek érte, ami négyzetméterre 309 ezer forint – a mostani eladó kétszobás kerületi téglalakások meghirdetett áraihoz képest ez 15 százalékos előnyt jelent.

VI. kerület

Szintén felújított és másfél szobás, 50 négyzetméteres, a tulaj és a képek szerint is jól karbantartott a következő legnépszerűbb lakás. Érdekessége, hogy vízóra nincs (azoknak, akik szeretnek a zuhany alatt meditálni, ez fontos szempont lehet!), és emellett 16 ezer forintos a havi közös költség. Fűtése gáz-héra, a meleg vizet villanybojler biztosítja. A bulinegyed pár percre van metróval.

11.21. VI.

Az eladó leginkább készpénzes vevőt szeretne. 14,9 millió forintot kér, ami elég „barátinak” számít most: 38 százalékkal van alatta a többi kerületi eladó négyzetméterárának.

V. kerület

Az ajánlás kurta: kivételesen jó lakókörnyezetben, valamint az utca legszebb házában eladó a legfelső szinten egy belső kertre néző, 53 nm-es, napfényes, egyszobás, alkóvos lakás. Az ingatlan jó állapotban van, némi ráfordítással könnyen másfél szobássá alakítható. Hangulatos, nézzék a képeket.

11.21. V.

Meghirdetett ára 18,75 millió forint, amivel négyzetméterre vetítve 39 százalékkal lóg ki az átlagból, lefelé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik