Pénzügy

A kutyának sem kell a családi csődvédelem

Három minisztériumnak több mint 600 millió forintjába került eddig a családi csődvédelem kidolgozása, de a programra alig van jelentkező.

Titkolják?

Az ötletgazda KDNP szeptember végén még azt mondta, hogy több mint félezren kérelmezték a családi csődvédelmet, ami kevesebb, mint amennyire számítottak. Múlt héten Harrach Péter viszont azt mondta, kevesebb mint 100-an szerződtek eddig csupán.
Azt is elismerték, hogy bonyolult a bejelentkezés, és hogy még tanulni kell a rendszert.

A Magyar Nemzet szerint az igazságügyi minisztérium titkolja, hogy pontosan hányan is jelentkeztek eddig, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság-hatósághoz fordult a lap.

Hosszabbítanának és lazítanának

A szaktárca egyébként egy törvénymódosítással jövő márciusig meghosszabbítaná a családi csődös jelentkezési határidőt. Erre a devizahiteleseknek jelenleg október 31-ig van lehetőségük, a forinthiteleseknek pedig a banki elszámolás átvételétől számított 30 napig.

A tárca a feltételeken is lazítana: míg eredetileg az ötéves eljárás során kellene törleszteni a hitelek legalább 38 százalékát, a jövőben elég volna a kölcsön futamidejének végéig – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik