Pénzügy

Gattyánt is szívatja a kormány új adóegyezménye Luxemburggal

A Luxemburg és Magyarország közötti kettős adóztatási egyezmény módosítása miatt a jövőbeni magyar ingatlanügyleteket már nem érdemes luxemburgi cégstruktúrán keresztül megvalósítani – írja a  Jalsovszky Ügyvédi Iroda hírlevele.

Magyarország ugyanis meg fogja adóztatni a luxemburgi cégek által végrehajtott magyarországi társaságértékesítéseket, ha a társaság eszközeinek többsége magyarországi ingatlanból áll – írták.

Ennek alapján elmondható: az adóegyezmény módosítása komolyan érintheti Gattyán György milliárdos hazai ingatlanvagyonát is. Gattyán csődbe ment luxusáruháza, az Il Bacio di Stile ugyanis egy luxemburgi holdingcég (Gattyan Group S.á r.l.) tulajdonában van. Ezen keresztül irányítja Gattyán, mint végső tulajdonos az ingatlan tartására külön létrehozott hazai társaságot, az Il Bacio Kft-t.

Utóbbi cégnek az Opten szerint még két tulajdonosa van, Magyari Tamás egykori üzlettárs, aki feljelentette Gattyánt, hogy kisemmizte a luxusáruházból, illetve a WebMindLicenses Kft., amelynek a gazdálkodásával kapcsolatban jó két és fél éve nyomozás indult a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatóságán. Utóbbival kapcsolatban Gattyán nyerésre áll, hiszen ahogy arról mi is beszámoltunk, a cég megtámadta a döntést , a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az Európai Unió Bíróságától kért iránymutatást.

Az EU-bíróság a napokban kimondta, hogy jogtalanul járt el a NAV, amikor a főügyészség indítványa alapján a cég több ingatlanát zár alá vette. Azt is mondták, hogy Gattyán telefonjának – titkosszolgálati eszközökkel történő – lehallgatása során szerzett információk nem használhatóak az adóeljárásban, mert az ilyen módszerrel folytatott adatgyűjtés mindig célhoz kötött.

Kisebb nehézséget okoz nekik?

Függetlenül a fenti ügyektől, egy biztos: Gattyán számára a fenti, luxemburgi struktúra rendkívül előnyös volt adózás szempontjából. Mind az ingatlanból származó folyamatos jövedelmek áramoltatása, mind pedig az ingatlan esetleges későbbi értékesítéséből származó bevétel adóztatása tekintetében. Ennek lesz vége 2016 januárjától, amikor a Luxemburggal kötött, kettős adóztatásról szóló nemzetközi adóegyezmény módosítása hatályossá válik Magyarországon.

Ha tehát Gattyánék adóhatékony módon – például több milliós árfolyamnyereség-adó nélkül – kívánják eladni a 10 milliárd forintos beruházással elkészült luxusingatlant a jövőben (vagyis a mögötte álló Il Bacio Kft-t) , úgy a társasági struktúrájukat még az új egyezmény hatályba lépése előtt át kell alakítaniuk. Minderre két hónapjuk van még. Ellenkező esetben jövő évtől komoly nyereségadót kell fizetniük a magyar költségvetésbe, az adóegyezmény módosítása miatt.

Nyilvánvalóan erre felkészültek Gattyán cégei, az elmúlt hetekben többször is hangsúlyozták, jelentős belső átszervezések zajlanak a cégcsoporton belül. A céges átszervezéseknek ugyanakkor még nincs nyoma az Opten adatbázisában. Gattyánék számára az is nehézséget okozhat a céges átalakításokban, hogy az egykori üzlettárs, Magyari Tamás mai napig tulajdonos az Il Bacio Kft-ben, ami meghehezítheti, extrém esetben megadályozhatja a cég átszervezését. Bár nem tudjuk, hogy a kisebbségi tulajdonos Magyari milyen szerződést kötött Gattyánékkal, ha közöttük perre kerül a sor, az egészen biztosan nem zárul le két hónap alatt.

Mi várható?

Bár Luxemburg le fog kerülni a hazai adótanácsadók térképéről, számos más ország rajta marad. Mindössze annyi változik, hogy a hazai üzletembereknek olyan országot kell választaniuk, amely kizárja Magyarország adóztatási jogát a társaságértékesítésből származó nyereségen – írja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Fontos továbbá, hogy az adott ország belső jogszabályai is lehetővé tegyék a Magyarországról származó jövedelmek adóhatékony kezelését és továbbfizetését a végső tulajdonos számára.

Jelenleg több ilyen ország van, közöttük Hollandia, Szingapúr és Málta. Várható, hogy a luxemburgi struktúrák újratervezésénél elsősorban ezek az országok fognak előtérbe kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik