Pénzügy

A Deutsche Bank tévedésből 6 milliárd dollárt utalt át egy ügyfelének

Deutsche Bank (Array)
Deutsche Bank (Array)

Óriási blamát követett el a Deutsche Bank tőzsdei részlege – írta a Bloomberg. Tévedésből átutaltak 6 miliárd dollárt ($) egy hedge fund ügyfelüknek. A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

Az eset még júniusban történt. A hibát azonnal észrevették a bank munkatársai, és értesítették az érintett piacfelügyeleteteket, azaz a nagy-britanniai Financial Conduct Authority-t, az Európai Központi Bankot és az amerikai jegybankot. Belső vizsgálatot indítottak, és kikérdezték az ügyletben szereplőket, hátha szándékosságról van szó.

Mint kiderült, a hibát egy junior sales-es követte el Frankfurtban tévedésből, mert összekeverte a nettó és a bruttó összegeket. Sem az ügyintéző, sem az ügyfél nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit írtak, egy ismert befektetési alapról van szó. A bank közölte: az ügyfél visszautalta a pénzt, és az eset eredményeként tovább szigorítják a belső szabályaikat.

Az ügyben külön érdekes, hogy a Deutsche Bank most nyáron cserélt vezetőket annak érdekében, hogy belső kontrollok jobban működjenek. A Deutsche Bank ellen egyébként jelenleg nagyjából hatezer per fut, vizsgálják őket szisztematikus árfolyam-manipuláció miatt és májusban 2,5 milliárd dolláros (700 milliárd forintos) büntetést kaptak kamatlábak manipulálásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik