Pénzügy

Csökkenhet a lakások áfája – mi várható a piacon?

lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)
lakas-vasarlas-takarekossag-CSOK(210x140).jpg (Array)

Pár héten belül immár harmadszor lengette be a kormány az új lakások áfájának esetleges csökkentését, bár sem annak mértékéről, sem a bevezetés idejéről nincs konkrét információ. A napi.hu szerint a következő hatások várhatóak a piacon, különböző forgatókönyvek esetén:

  • 18 százalékos áfánál inkább csak a kínálat szerény bővülését fogjuk észrevenni
  • 5 százalékra csökkentésnél legjobb esetben 8-10 százalékkal eshetnek vissza az árak.

A lakásépítések egyelőre az alacsony fejlesztői profit miatt állnak parkolópályán, nem a kereslet hiánya miatt. Minél kisebb lesz az áfacsökkentés mértéke, a vevők annál kevesebbet fognak érezni belőle.

Magyarországon 2008 óta 14 százalék volt az építőipari infláció, 20 százalék az infláció, a nettó bérek pedig 38 százalékkal nőttek. Az a lakás, amelyiknek 400 ezer forintért adták négyzetméterét a válság előtt, ma  15-20 százalékkal drágábban, 480 ezer forint körül kerül piacra – kalkulál Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Ha az áfa 5 százalékra csökken, a különbözetből legfeljebb 10 százalék jut az eladási ár csökkentésére, a kínálat bővülésével párhuzamosan – véli Földi. Egyszerűen azért, mert a különbözeten osztoznia kell a fejlesztővel, aki most épp azért nem épít lakást, mert a jelenlegi hozamelvárás nem teszi vonzóvá számára.

A legutóbb gyenge építőipari adat nyomán újra olyan jelzés érkezett az NGM-től, hogy megvizsgálják az új lakások áfájának csökkentését. Az áfacsökkentés lehetőségére Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője is utalt, ezt megelőzően pedig Varga Mihály miniszter jelezte, hogy a kormány mérlegelheti a 27 százalékos forgalmi adó mérséklését.

Mindez jelentős változást jelent a kormány nyári álláspontjához képest. Júliusban Orbán Gábor adóügyi államtitkár egy képviselői kérdésre válaszolva jelezte, hogy nem tartják hatékony eszköznek az áfacsökkentést, a kabinet nem is gondolkodik ilyesmiben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik