Pénzügy

Biztonság és rugalmasság a megtakarításainkban

persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
persely, pénz, gyűjtés, takarékoskodás, spórol (Array)
Frászt kap a részvénypiactól, sokkolta a svájci frank-ügy, nem szeretné élete végéig lekötni a pénzét, de mégis megtakarítana? Van rá megoldás!

Van, akit a befektetésében nem érdekel a kockázat, csak a minél nagyobb hozam, és olyan is, aki évtizedekre le tudja kötni a pénzét, így vár magas kamatot. Ám mi a helyzet azokkal, akik nem szeretnek nap, mint nap izgulni a pénzükért, de nem is akarják azt hosszú évekre, évtizedekre lekötni?

A rugalmas, mégis kockázatmentes megtakarítást keresőknek a bankbetétek és az állampapírok jelenteken jó megoldást.

Az előbbiek kedvelt formája a lekötött betét, a nevében is benne van: itt akkor kapunk kamatot, ha a futamidő végéig nem nyúlunk a pénzhez. A látra szóló betét jóval rugalmasabb, bármikor mozgathatunk rajta pénzt, a kamatszámítás naponta történik, ezt a meghatározott ciklusban írják jóvá. A megtakarítási betétet azok keresik, akik havonta kisebb összegeket tesznek félre – azaz jellemzően nem vesznek ki pénzt a számláról -, ám inkább hosszú távú megtakarításban gondolkodnak. Az elérhető kamat elsősorban a havi befizetések összegétől függ. A tartós befektetési számlának (TBSZ) számos előnye van, mint például az elérhető kamatadó-mentesség, ám cserébe több évre le kell kötnünk a megtakarításunkat.

Az óvatos befektetők jó választása lehet az állampapír, ahol a tőke és a kamat kifizetésére az állam vállal garanciát. Ezek közül a Kamatozó Kincstárjegy egy rövid, egyéves futamidejű, fix kamatozású értékpapír – gyors, egyszerű megoldás. A Bónusz Magyar Államkötvény már több türelmet igényel: 4 vagy 6 év a futamideje, alapcímlete viszont a maximális rugalmasságot biztosító 1 forint. A Prémium Magyar Államkötvény valahol a kettő között helyezkedik el: futamideje 3 vagy 5 év, kamatjövedelme EHO-mentes, kockázata mérsékelt vagy közepes.

A legfontosabb, hogy körültekintően válasszunk számlavezető bankot. Ha ezt jól csináljuk, nem csak a megfelelő befektetési forma kiválasztásában segítenek, de jó eséllyel ajánlanak valamilyen akciós betétet is, amit kár lenne kihagyni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik