Pénzügy

Házasélet: közös vagy külön kassza?

A „Mennyit szánj az esküvőre és a nászútra?” kérdésén túl számtalan dilemmát szül a házasélet. Például azt, hogy közös, vagy külön legyen a kassza, hogy bankkal közös nagy vagy saját kis lakás maradjon.
A boldogító igen előtt nem árt, ha felmerül az is, mit tudunk egyáltalán a párunk pénzügyeiről. Íme, mit tanácsol a Bankmonitor egy ilyen helyzetben.

Kezdjük az elején

Ma már a házaspárok jelentős része a házasság előtt is együtt él hosszabb-rövidebb ideig. Viszont még mindig szép számmal akadnak olyanok, akiknek fogalmuk sincs a párjuk pénzügyeiről. Sőt, sokan a saját pénzügyeikkel sincsenek tisztában. Ezzel kell kezdeni.

A bevételi oldal szinte mindig ismert. Többé-kevésbé a kiadási is. Viszont a kiadások összetétele már kevésbé szokott meglenni. Minimum egyszer, legalább egy hónapig térképezd fel kiadásaidat! (Aki megszállott, az úgyis tudja az utolsó kiadott fillért is.) Ha tisztában vagyunk a saját pénzügyeinkkel, csak akkor kezdhetünk neki a közös pénzügyeknek.

Párunk pénzügyei

Ami eddig csak a párodra tartozott, az az esküvő után ránk is fog – hívja fel a figyelmet a portál. Viszont ne feledjük, nem az Állami Számvevőszék alkalmazottja vagyunk: ne rohanjunk le kedvesünk a pénzügyi kérdésekkel! – tanácsolják.

Sokkal fontosabb, hogy könnyedén meginduljon a párbeszéd. Fontos tudni, hogy párunk hogyan viszonyul a pénzügyekhez, milyen érzései vannak vele kapcsolatban, milyen mintát látott a szüleitől.

Házassági szerződés?

Persze elképzelhető az extrém nagy vagyoni különbség is. Ilyenkor felmerülhet a házassági szerződés (vagyonmegosztás) lehetősége is. Persze a rózsaszín köd miatt sokan úgy gondolják, hogy ez felesleges, megbízunk a másikban.

Ilyenkor érdemes a magyar származású színésznek, Gábor Zsazsának tulajdonított mondatot felidézni: Csodálatos vagyok a háztartásban. Ahányszor elváltam, mindig megtartottam a házat. Nem mellékesen nyolcszor vált el gazdag emberektől…

Ha nem tudunk meg mindent a párunk pénzügyeiről, azon vagy megsértődünk, vagy nem. Viszont házassági szerződés nélkül olyan kockázatot vállalunk, ami érzelmileg lehet, hogy védhető, de pénzügyileg biztosan nem. Mert a házasság után szerzett vagyon akkor is közös, ha nem a párunk, hanem a saját nevünkre kerül az. Márpedig nem jó elbukni olyasmit, amiről azt hisszük, a miénk…

Közös pénzügyek – kezdetek

Ha túllendültünk a saját és párunk pénzügyeinek megismerésén, akkor jöhet a közös pénzügyi élet. Első körben azt kell eldönteni, hogy a közös pénzügyek valóban teljes mértékben közösek lesznek-e. Alapvetően több út közül válogathatunk, pl:

  • Külön kassza: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. A kiadásokat vagy fele-fele arányban, vagy jövedelemarányosan megosztva vállaljuk. Az adminisztrációs teher itt a legnagyobb.
  • Külön számlák, közös pénzügyek: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. Ám a kiadásokat közösen rendezzük, és nincs utána elszámolás. A megtakarított pénzre is közös vagyonként tekintünk, mindegy, melyik számlán jelentkezik.
  • Közös kassza: általában egy közös számla, közös kiadáskezelés, közös megtakarítás, közös pénzügyek.

A bankmonitor szerint egyébként mindegy, hogy melyik utat választjuk. Ha kíváncsi, miért, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik