Pénzügy

MNB: jövő januártól szigorodnak a tőkekövetelmények a bankrendszerben

Kétéves átmeneti időszak után jövő januártól az uniós szabályok szerinti szigorúbb tőkekövetelmények alkalmazását írja elő a jegybank a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások számára. A magyar bankrendszer felkészült az EU által meghatározott követelmények teljesítésére – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A közlemény emlékeztet: az elmúlt években a jegybank rendeletekkel biztosította, hogy a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások fokozatosan tegyenek eleget az uniós rendeletben (CRR) meghatározott szigorúbb tőkekövetelményeknek.

Az MNB a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendeletében 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módok bevezetését írta elő, megfeleltetve így azokat az egységes európai szabályozási szintnek. A magasabb uniós tőkekövetelmények előírása elősegíti az uniós elvárásokhoz való gyorsabb felzárkózást, továbbá jelentősen javítja a hazai pénzügyi rendszer stabilitását és megítélését – írták.

Nem kuriózum

A tőkekövetelmények uniós szintre emelése nem egy egyedülálló szigorítás. Az erről szóló MNB rendelet ugyanis illeszkedik abba a közösségi bankrendszer sokkellenálló-képességét erősítő és a pénzügyi rendszer stabilitást ösztönző szabályozási csomagba, melynek keretében nemrég a jegybank az úgynevezett likviditásfedezeti követelmény (LCR) gyorsított bevezetéséről is döntött – emlékeztet az MNB.

A jegybank célja, hogy minden olyan pénzügyi szabályozási kérdésben, ahol a tagállami mérlegelés megengedett, törekedjen az egységes uniós (szigorúbb) szabályozási szint mielőbbi elérésére, erősítve ezzel a pénzügyi piacokba vetett fogyasztói bizalmat is – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik