Pénzügy

Büszkeség dagaszthatja a rezsiharcosok mellét: olcsóbb a román áram Magyarországon, mint Romániában

villanyóra Bodroghalomban (Array)
villanyóra Bodroghalomban (Array)

Íme, mire is utal a címben a kijelentés: Magyarországon a lakosságnak kevesebbet kell fizetnie a villamos energiáért, mint Romániában, annak ellenére, hogy az áram egy részét Magyarország Romániától vásárolja – írta kedden a Maszol.ro hírportál.

A kolozsvári romániai magyar portál szerint 2015 első fél évében Románia 27 millió euró értékben exportált áramot. A Romániában megtermelt villamos energia harmadik legnagyobb vásárlója Magyarország, amely a román kivitel egyötödét vette meg. A román áram első számú felvevő piaca Bulgária, a második Szerbia.

A portál az Eurostat adatait idézi, amelyek szerint az idei első fél évben a romániai háztartások átlagosan 0,13 eurót fizettek egy kilowattóra áramért, míg Magyarországon 0,11 eurót.

Nem elhanyagolható különbség

A különbség első látásra nem számottevő – írja a portál, de egy átlagos romániai háztartás havonta 200 kilowattóra áramot használ, ami éves szinten 48 euró (14 900 forint) pluszkiadást jelent. A portál szerint ez nem elhanyagolható összeg, figyelembe véve a romániai jövedelemszintet.

Egy évtizeddel korábban még Romániában volt olcsóbb a villamos energia, 2005-ben 0,077 euróba került egy kilowattóra, míg Magyarországon 0,106 euróba. Azóta Romániában folyamatosan drágul az áram – írja a portál. Ezzel szemben Magyarországon 2010-ben volt maximumon (0,17 euró) a háztartási villamos energia ára, amely a rezsicsökkentési politika nyomán évről-évre csökken. 2012 óta Magyarországon 27 százalékkal lett olcsóbb az áram, miközben ugyanebben az időszakban Romániában szinte ugyanolyan mértékben, 24 százalékkal drágult a háztartási villamos energia.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a csehek is kevesebbet fizetnek az áramért annak ellenére, hogy az átlagkeresetük mintegy 80 százalékkal haladja meg a románokét – olvasható a Maszol.ro-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik