Pénzügy

Százmilliárdnyit csalnak el évente a buherálók segítségével

Iparági becslések szerint vagy száz „gázmérő-buherátor” dolgozhat az országban, és remekül megélnek az esetenként mintegy 20 perces munkákból, melyeket jutalékos rendszerben hajtanak fel nekik az üzletkötők – írta a Népszabadság utalva arra, hogy nem Galambos Lajos az egyetlen ismert és gazdag ember, aki lopja az energiát. A „szakik” között vannak kiugrott technikusok, olyanok, akik önképzéssel lettek tekerők, és kóklerek is. Általában a megspórolt energiadíj negyedét kérik el, ami (mint egy szálloda esete bizonyítja), akár egymillió forint keresetet is biztosíthat 20 perc alatt. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem csak magánszemélyek vevők a „szolgáltatásaikra”. Aztán ott vannak még pl. az óramágnesezők, meg akik közvetlenül kötnek rá a vezetékre.

A víg-, gáz- és áramlopásokkal egyébként a cikk szerint mintegy százmillió forint kárt okoznak évente. A szolgáltatások államosításával immár az államtól, és nem a multiktól, mint eddig.

S bár a szolgáltatók szerint egyetlen hálózat sem csapolható meg észrevétlenül, az esetek nem kis részében nem sikerül bizonyítani a bűncselekményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik