Pénzügy

Nincs elég megfizethető lakás – üzentek az emberek a kormánynak

„Nincs igazán ok az ünneplésre a lakhatási világnap alkalmából, mert ma Magyarországon lakhatási válság van, méghozzá elsősorban megfizethetőségi válság” – mondta Szekér András a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója a szervezet Lakhatási Konzultációján, ahol több mint száz üzenetet gyűjtött össze a szervezet. Például ezt:

47 éves vagyok.
10 évesen 76 négyzetméteren laktunk hárman.
22 évesen 52 négyzetméteren hárman, majd négyen.
23 évesen 50 négyzetméteren ketten.
37 évesen 32 négyzetméteren ketten.
44 évesen beköltöztem egy 9 négyzetméter alapterületű felgalériázott lakásba a feleségemmel.
Ezt még fenn tudjuk tartani.

„Mikor lesz szociális bérlakásrendszer hazánkban?”„Rezsicsökkentést a rászorulóknak!”
„az én adómból ne a középosztályt, hanem a rászorulókat támogassák!” –ilyen és ehhez hasonló üzeneteket írtak a járókelők a kormánynak.

habitat_Lakhatasi Konzultacio_lapokközeli

Habitat for Humanity

Az üzenetekből is látszik, hogy nincs elég megfizethető lakhatási lehetőség, és rezsicsökkentés ide vagy oda, túl magasak a lakásfenntartási költségek. Ráadásul idén márciustól megszűnt a két utolsó szociális alapú állami lakásfenntartási támogatás – jegyzik meg.

A Habitat for Humanity Magyarország a Lakhatási Világnap alkalmából tartott hétvégi akcióján A Lakhatási Szegénység Arcai címmel kisfilmeket mutatott be.

A filmekből megismerhetjük Gábort, aki 15 éve hajléktalanként él Budapest külterületén egy kunyhóban, Istvánt, aki szegregált cigánytelepen él családjával egy kis házban összezsúfolva.

Megoldás kell!

A Habitat for Humanity szerint, ha az állam valóban érdemi módon akar javítani a lakhatási helyzeten, és enyhíteni szeretné ezt a megfizethetőségi válságot, akkor nem elég, hogy a bajba jutott devizahitelesek egy részét megsegíti, és a családi otthonteremtési kedvezmény révén támogatja a tőkével rendelkezők saját lakáshoz jutását. Átfogó lakáspolitikára van szükség, amely határozott intézkedéseket hoz a megfizethetőség javítására, egyrészt egy központi, szociális alapon járó lakásfenntartási támogatás bevezetésével, másrészt a megfizethető bérlakások számának kiterjesztésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik