Pénzügy

3 menő figura, akinek nincs diplomája, se nyelvvizsgája

Úgy is lehet gazdasági sikereket elérni, ha nincs diplománk vagy nyelvvizsgánk – erre világít rá egy amerikai üzleti magazin összeállítása. Bár ez az állítás Pumped Gabóra is igaz lehet, mutatjuk, hogy az amerikaiak kikre is gondoltak.

Richard Branson

richard branson (richard branson, milliárdos, )
Richard Branson, milliárdos

A Virgin Group brit alapítója 15 évesen bukott ki a középiskolából. Első “vállalkozását” is ekkor indította. Egy diáklapot alapított, amelynek az összes cikkét ő írta, és többnyire az egyetemi rendszer ellen érvelt. Majdnem 50 évvel később már 500 vállalatot tulajdonol, a vagyonát pedig 4,9 milliárd brit fontra becsülik.

David Karp

david-karp-dropped-out-at-15

Az amerikai David Karp a népszerű mikroblog, a Tumblr alapítója. Őt is 15 évesen rúgták ki a középiskolából, mégpedig egy elit New York-i suliból. Aztán 2007-ben megalapította a Tumblr-t, a legenda szerint anyukája garzonlakásában Manhattanben. Majd 2013-ban 1,1 milliárd dollárért adta el cégét a Yahoo!-nak. Karp testvér személyes vagyonát 200 millió dollárra becsülik, ráadásul maradt a Tumblr élén CEO-ként.

Quentin Tarantino

Tarantino - djangos (tarantino, )

Az Oscar-díjas filmrendezőt is 15 évesen tanácsolták el az iskolából (úgy látszik, a 15. év kritikus időszak ebből a szempontból). Tarantino várt három évet, majd dolgozni kezdett, egy pornómoziban lett jegyszedő, közben színészetet tanult. Huszonegynéhány évesen írta a “Tiszta románc”, illetve a “Született gyilkosok”forgatókönyvét. Rendezőként az első nagy dobása a “Kutyaszorítóban” című film volt 1992-ben. Az Oscart végül a Pulp Fictionért és a Django elszabadul című filmekért kapta.

Mint látható, úgy is lehet gazdasági és erkölcsi sikereket eléri, hogy nincs diplománk. Persze, nem ez az általános, még Amerikában sem. Az USA-ban évente 1,3 millió diák hagyja abba a középiskolát, és többségük soha nem lesz ilyen sikeres, mint ez a három ember. Aki viszont diplomát szerez, nagyobb eséllyel kap jobb munkát, mint akinek nincs diplomája.

(Business Insider)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik