Pénzügy

Rettegünk az online számlalopásoktól, de lehet, hogy nem eléggé

laptop, szálloda (Array)
laptop, szálloda (Array)

A Kaspersky Lab és a B2B International közösen elvégzett egy felmérést, hogy kiderítsék, mely kiberfenyegetéstől félnek a legjobban az internetezők. Kiderült, hogy az online számlákhoz kapcsolódó lopások keltik a legnagyobb aggodalmat a felhasználókban.

Amitől nagyon parázunk

A fiókok feltörését, valamint a jelszavak és bizalmas információk ellopására készített rosszindulatú programokat említették, mint a legnagyobb gondot, megközelítőleg azonos arányban (mindkettő 68%). A pénzügyi fenyegetések a harmadik helyre kerültek: a válaszadók 63 százaléka fél amiatt, hogy pénzt veszít a számlájáról, míg a negyedik helyre a bejelentkezési adatok megszerzésére irányuló adathalász e-mailek és weboldalak kerültek.

Azok a fenyegetések, amelyek személyes adatok ellopására specializálódtak, a felhasználók számára legismertebbek között voltak, mivel a válaszadók 86 százaléka tisztában van azzal, hogy a fiókja feltörésével, adathalászattal és vírusokkal próbálják a hackerek megszerezni a jelszavait. Ez azt mutatja, hogy a felhasználók által leginkább ismert és rettegettebb internetes fenyegetés a digitális személyazonosságuk ellopása.

Amiről nem tudunk, attól nem különösebben tartunk

A felhasználókat legkevésbé aggasztó fenyegetések a DDoS támadások és a globális kémhadjáratok. Ez azért lehet, mert az ilyen típusú incidensek elsődleges célpontjai főként a vállalatok, és csak ritkán jelentenek veszélyt a hétköznapi felhasználókra. Nem meglepő módon a DDoS támadások és a kémhadjáratok a legkevésbé ismertek a felhasználók körében, a válaszadók 29, illetve 27 százaléka még csak nem is hallott róluk.

Egy aggasztó eredmény rávilágított a felmérésben arra a tényre, hogy a felhasználók 28%-a nem ismeri a ransomware fenyegetéseket (rosszindulatú programok, amelyek zsarolással próbálnak pénzt kicsikarni a felhasználóból). Mindez egy olyan időszakban, amikor a fájlokat titkosító és a dekódoló kulcsért pénzt követelő rosszindulatú programok egyre gyakoribbak. A Kaspersky Lab szakértői a közelmúltban számoltak be a Tesla Crypt trójai egy új változatáról, amely 500 dollárt követelt minden egyes áldozatától.

Frászolhatnánk emiatt is

A felhasználók ismerik azokat a reklámprogramokat és rosszindulatú alkalmazásokat, amelyek hozzáférnek a webkamerához, de nem aggódnak miattuk egyáltalán. Azonban ezek a programok sokkal veszélyesebbek, mint amilyeneknek látszanak: a kiberbűnözők figyelhetik a felhasználót és lehallgathatnak bizalmas információkat a webkamerán keresztül, vagy felhasználhatják ezeket a videófelvételeket, hogy megzsarolják áldozataikat, míg a reklámprogramok révén még veszélyesebb programokat telepíthetnek.

Ezek alapján a felmérés azt mutatja, hogy a felhasználók továbbra is alábecsülnek számos kiberfenyegetést. Érdekesség, hogy a válaszadók 54 százalékának felkeltette a figyelmét az online fenyegetések jelentős növekedése, de csak 23 százalékuk gondolja úgy, hogy egy ilyen kibertámadás célpontjává válhat.

Tévedünk, ha azt hisszük, mi nem lehetünk áldozatok

“Az emberek aggódnak online számláik biztonságáért, de a valóságban csupán néhányuk hiszi azt, hogy egy kibertámadás célpontjává válhat. És ezen a ponton nagyot tévednek! A támadók gyakran a meglepetés erejére támaszkodnak, akkor lépnek akcióba, amikor a felhasználók a legkevésbé számítanak rá. Ezért a Kaspersky Lab azt javasolja az internet-felhasználóknak, hogy bővítsék tudásukat az aktuális internetes fenyegetések kapcsán, legyenek óvatosak, és gondoskodjanak arról, hogy biztonsági megoldásuk mindig naprakész legyen.”- mondta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab, Emerging Markets fogyasztói marketingvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik