Pénzügy

A JP Morgan mesés szárnyalást jósol az OTP-nek

otp bank (otp bank, )
otp bank (otp bank, )

Merészet lépett a JP Morgan, miközben az elmúlt hetekben tovább nőt a bizonytalanság a tőkepiacokon, az elemzőház optimistább lett az OTP-re, és 7310 forintra emelte célárát, ami közel 40 százalékkal van magasabban, mint a mostani árfolyam – írta a Portfolio.hu.

A nagy reménység

Az elemzők minden évben arra számítanak, hogy az aktuális nehézségek után a következő években megugrik a bank profitabilitása, és akár a válság előtti szinteket is meghaladó adózott eredményről számolhatnak be majd.

Most a JP Morgan is erre számít, szerintük a gazdasági világválságot, a magyarországi szabályozói környezetben történt változásokat (bankadó, devizahitel konverzió, tranzakciós illeték stb.) és az orosz-ukrán konfliktust követően az OTP profitja a válság előtti szintek irányába emelkedhet.

Az elemzőház azzal számol, hogy az idei 82 milliárd forintos profit után jövőre 157 milliárdra, 2017-ben pedig 204 milliárdra emelkedik az adózott eredmény (az elemzői várakozások átlaga 95, 155 és 195 milliárd forint).

A profit várható megugrása mögött az áll, hogy az OTP továbbra is erős marad Magyarországon és Bulgáriában, miközben az orosz leánybank már 2016-tól, az ukrán pedig 2017-től ismét profitot termelhet. A bank egyszeri tételektől tisztított sajáttőke-arányos megtérülése a tavalyi 7,1 százalékról 16,1 százalékra emelkedhet 2017-re. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik