Pénzügy

Most végre megtudhatja, mennyi lesz a nyugdíja

nyugdíjszámla (Array)
nyugdíjszámla (Array)

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság készített olyan kalkulátort, amelynek segítségével kiszámolható, hogy ki mekkora öregségi nyugdíjra számíthat az államtól, azaz a társadalombiztosítástól – vette észre a Napi.hu. A megbízható eredményhez a lap értékelése szerint meglehetősen sok és precíz adatra van szükség.

A kalkulátor egyébként figyelembe veszi a nők 40-et is. Azok tudják kiszámolni a segítségével a várható nyugdíjukat, akik a nyugellátásra jogosító szolgálati (nők esetében jogosultsági) idejükről, valamint az 1988. január 1-jétől kezdődő ún. béridőszak alatt elért nyugdíjjárulék-köteles kereseteikről már rendelkeznek hatósági döntéssel. Az ONYF ezért azt javasolja, hogy akinél még nem történt meg, a kalkulátor használata előtt kérje az adategyeztetési eljárás lefolytatását vagy – ha ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkezik – hatósági bizonyítvány kiállítását.

Viszont a magánnyugdíj-pénztári tagok kimaradnak egyelőre a jövőbe látásból – olvasható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján. Legalábbis nekik nem javasolják a kalkulátor használatát. Hogy miért, arra nem térnek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik