Pénzügy

Itt az idő az állami tulajdonú befektetési alapok felülvizsgálatára

befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )
befektetes-uzlet(210x140).jpg (befektetés, üzlet, )

Elérkezett az idő, hogy a politikai döntéshozók felülvizsgálják az állami befektetési alapokat, és fontolóra vegyék, vajon más befektetési célok nem lennének-e előnyösebbek a gazdaság számára. (Az állami befektetőket tág értelemben úgy lehet meghatározni, mint olyan szervezeteket, amelyek olyan eszközcsoporttal rendelkeznek, amelyet a nemzeti célok elérése érdekében – közvetlenül vagy közvetett módon – az állam birtokol és kezel.)

A pénzügyi válság kezdete óta az állami befektetők1 a világgazdaság egyre fontosabb szereplői. A szuverén vagyonalapok által globálisan kezelt vagyon nagysága például a 2008 végi 3 ezer milliárd USA-dollárhoz képest 2015 márciusára megduplázódott. Ez idő alatt azonban a világgazdaság megváltozott, ami visszahat a befektetőkre – vélik a PwC szakértői.

pwc grafikon

Kilábalás a válságból

A gazdasági visszaesés jelentős hatással volt az államot finanszírozó, illetve a hazai pénzügyi szektort támogató befektetőkre. Az Ír Nemzeti Nyugdíjalapot például eredetileg a jövőbeni nyugdíjkifizetések fedezetének biztosítására hozták létre, a válság alatt azonban eszközei nagy részét a bankok megmentésére fordították. A fellendülés a legtöbb perifériás gazdaságban már jól érzékelhető. Írországban a szuverén vagyonalap szerepét az Ír Stratégiai Befektetési Alap tölti be, amelynek célja a gazdaság és a foglalkoztatás élénkítése.

·     Az amerikai monetáris politika és az erős dollár

A válság időszakát az Egyesült Államokban és más fejlett gazdaságokban a tartós expanzív monetáris politika jellemezte. Ez azonban változóban van. Hamarosan a kamatlábak emelkedése várható (bár a Kínával kapcsolatos fejlemények ezt tovább késleltethetik), és ezt megelőlegezve a dollár már egy ideje erős.

·     Az olajárak tartósan alacsonyak maradnak

A szuverén vagyonalapok eszközeinek több mint felét szénhidrogénekből finanszírozzák. A kőolaj- és földgázárak azonban 2020-ig várhatóan viszonylag alacsonyak maradnak. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusi előrejelzése szerint az olajárak 2020-ra hordónként lassan 70 dollárra emelkednek, ezt az előrejelzést azonban még a közelmúltbeli süllyedés és a kínai események előtt adták ki, amelyek következtében az olajárak ismét számottevően csökkentek.

A politikai döntéshozóknak a világgazdasági változások kapcsán az alábbi három kérdésre kellene választ adniuk:

  1. A válságból való kilábalást követően milyen szerkezetátalakítás szükséges az egyes országok gazdaságában annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés fenntartható legyen és több forrásból táplálkozzon?
  2. Az Egyesült Államok szigorodó monetáris politikája következtében tartósan erős dollárral kell-e számolni?
  3. A megváltozott kereslet és kínálat középtávon alacsonyan tartja-e az olajárakat?

A fenti kérdések áttekintése után a PwC szerint jobban fel tudják majd mérni, szükséges-e változtatni a befektetési célkitűzéseken

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik